USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 6 1 0 6 0 (+800)
USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85

НКРЕКП пропонує посилити захист вразливих споживачів електроенергії

Пропонується надання адресної допомоги вразливим споживачам, які належать до категорії енергетично бідних
Електроенергія
Джерело: відкриті джерела

Нацкомісія державного регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) направила лист до уряду, в якому ініційовано питання впровадження Порядку захисту вразливих споживачів електричної енергії. Про це інформує пресслужба НКРЕКП.

"Створення такого документа відповідає міжнародним зобов'язанням України, у тому числі Директивам ЄС у сферах енергетики та комунальних послуг в частині соціального захисту певних верств населення та передбачено статтею 61 Закону України "Про ринок електричної енергії", – йдеться в повідомленні. 

Проєктом пропонується врегулювати питання захисту вразливих споживачів електричної енергії шляхом:

  • визначення категорій вразливих споживачів за певними ознаками;
  • запровадження механізмів обліку, моніторингу та контролю за належністю споживачів до категорії вразливих;
  • вжиття спеціальних заходів захисту від відключення електричної енергії у вразливих споживачів.
Новини за темою: Чи будуть влітку відключати світло при дефіциті електроенергії: Відповідь "Укренерго"

Ініціатива також передбачає надання адресної допомоги вразливим споживачам, які належать до категорії енергетично бідних.

Підвищення цін на електроенергію

В Україні можливе підвищення цін на електроенергію, бо не піднімати тарифи в тих умовах, в яких зараз знаходиться енергетика, просто неможливо, розповів ексміністр Олексій Оржель.

"От ми розуміємо 5,50 гривні – це стільки коштує кіловат-година, і це ціна для бізнесу, і тепер треба розуміти, наскільки недоплачує населення до реальної ціни. Комплексно – це дуже важке питання, з іншої сторони, не піднімати тарифи в тих умовах, в яких зараз знаходиться енергетика, просто неможливо".

Підготовка до зими

Наразі Україна готує енергосистему до наступного опалювального сезону з урахуванням можливих військових загроз.

За словами міністра енергетики Германа Галущенко, в країні формується запас обладнання, яке може знадобитися для відновлення об’єктів після подальших атак ворога. Серед найбільш нагальних потреб – обладнання, яке допоможе Україні децентралізувати генерацію, зокрема мобільні газові турбіни та газові поршні.

Читайте також:
США готують пакет допомоги Україні на 1 млрд доларів: Яка зброя туди увійде США готують пакет допомоги Україні на 1 млрд доларів: Яка зброя туди увійде
Європарламент схвалив продовження режиму безмитної торгівлі для України Європарламент схвалив продовження режиму безмитної торгівлі для України
Українці найбільше серед європейських країн готові воювати за свою країну Українці найбільше серед європейських країн готові воювати за свою країну
Європейський суд з прав людини ухвалив 130 рішень проти України Європейський суд з прав людини ухвалив 130 рішень проти України