USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

"Не там шукають ворога". У МЗС України відреагували на недружні заяви грузинської влади в бік Києва

Йдеться про заяви прем'єр-міністра Грузії, який, зокрема, назвав українських політиків "невдахами"
МЗС України
Джерело: відкриті джерела

У Грузії зробили кілька різких заяв в бік України через підтримку Києвом нещодавніх протестів у Тбілісі. У Міністерстві закордонних справ України порадили грузинській владі перестати повторювати тези російської пропаганди. Про це написав речник МЗС Олег Ніколенко у Facebook.

За словами представника зовнішньополітичного відомства, за останні кілька днів прем'єр-міністр і керівництво парламенту Грузії зробили низку недружніх до України заяв.

"Майже дослівно повторюючи тези російської пропаганди, представники грузинської влади звинуватили Україну в підготовці державного перевороту в Грузії, втягуванні її у війну з Росією, спрямуванні сил для розпалювання громадянської війни. Ми категорично відкидаємо подібні інсинуації, які не мають нічого спільного з реальністю. Не там шукає ворога грузинська влада", – написав він.

При цьому Ніколенко додав, що заяви грузинської сторони не зможуть похитнути міцні відносини дружби українського і грузинського народів.

"Ми високо цінуємо підтримку грузинів у той час, коли українці борються за свою незалежність. Зі свого боку Україна була і залишатиметься другом грузинського народу, якому бажаємо не зупинятися в розбудові європейського майбутнього", – зазначив прессекретар МЗС України.

Новини за темою: У Грузії затримали бійця, який воював добровольцем за Україну

Що сталося?

Днями прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі образився через підтримку Україною протестів і порадив українським політикам "стежити за своєю країною".

"Коли людина, яка воює, виходить і реагує на деструктивну акцію, яку проводять кілька тисяч людей тут, у Грузії, це є прямим доказом того, що ця людина причетна, мотивована, щоб тут щось сталося. Вийшов Кличко, вийшов Фейгін, вийшли якісь невідомі люди, українські політики, Арахамія і якісь брудні невдахи, які кажуть, що потрібні зміни, переворот, що є прямим втручанням (у політику країни, – ред.)", – заявив він.

Раніше

В Грузії 7 березня 2023 року ухвалили, попри спротив опозиції і активістів, закон про "іноагентів". Він значно придушує свободи не тільки правозахисників та опозиційної преси, але і багатьох не пов'язаних із політичним життям категорій громадян.

Після ухвалення документа в першому читанні в країні два дні тривали масштабні протести.

Так, приміром, у ніч проти 8 березня 2023 року силовики влаштували розгін протестувальників за допомогою водометів і сльозогінного газу, пише "Ехо Кавказу". 

Після цього парламентська більшість "Грузинська мрія" вирішила відкликати скандальний законопроєкт. 

Детальніше про протести в Грузії – читайте в нашому матеріалі.

Читайте також:
Серйозний розкол, який гальмує голосування і викликає кадрові проблеми. Богдан Яременко про кризу Республіканської партії в США Серйозний розкол, який гальмує голосування і викликає кадрові проблеми. Богдан Яременко про кризу Республіканської партії в США
Нардепи пропонують маркувати спеціальними написами цінники та упаковку товару компаній, які досі працюють в РФ Нардепи пропонують маркувати спеціальними написами цінники та упаковку товару компаній, які досі працюють в РФ
У Польщі затримали агента, який пропонував спецслужбам РФ замах на Зеленського У Польщі затримали агента, який пропонував спецслужбам РФ замах на Зеленського
Через затримку допомоги Україна витратила 4 млрд доларів на зброю, що негативно вплинуло на бюджет, – Мінфін Через затримку допомоги Україна витратила 4 млрд доларів на зброю, що негативно вплинуло на бюджет, – Мінфін