USD
НБУ
39.57
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.16
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 5 5 3 4 0 (+920)
USD
НБУ
39.57
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.16
Готівка
42.85

Нацбанк увів в обіг нову монету номіналом п'ять гривень, присвячену дітям

Реалізовуватимуть гроші з 5 червня
монета 5 грн

Реверс монети

Джерело: НБУ

Національний банк України з 1 червня ввів в обіг пам'ятну монету "Народжений в Україні" номіналом у п'ять гривень. Про це поінформували в пресслужбі Нацбанку.

Так, монету присвятили українським дітям. Тираж срібних грошей складає 5 тис. штук, із нейзильберу (сплав з міді, – ред.) – 75 тис. штук (у сувенірній упаковці).

"Реалізація цих монет розпочнеться з 5 червня. Придбати їх можна в інтернет-магазині НБУ та в банків-дистриб’юторів (АТ АБ "Укргазбанк", АТ "АБ "Радабанк", АТ "Таскомбанк", АТ КБ "ПриватБанк")", – йдеться у повідомленні.

На аверсі монети угорі розміщений малий Державний герб України, ліворуч і праворуч від якого написи півколом – Україна. У центрі зобразили наповнену народним колоритом картину Олега Шупляка "Колиска", на якій втілено один з найдорожчих архетипів українців – батьківська хата в оточенні мальв та рушника, яка є водночас колискою та гніздечком, що символізує продовження роду.

Аверс монети
Джерело: НБУ

На реверсі – картина Шупляка "Зв’язок": на тлі стилізованого всесвіту – малюк-космонавт, який нерозривно пов’язаний пуповиною з матір’ю-Україною (карта України вгорі), ліворуч півколом розміщений дзеркальний напис "Народжений в Україні".

Раніше

20 травня Національний банк презентував обігову пам’ятну монету присвячену "Силам підтримки Збройних сил України". Про це повідомляла пресслужба НБУ.

Тираж монети номіналом 10 гривень складає 10 млн штук. Її виготовлено зі сплаву на основі цинку з нікелевим покривом, маса – 6,4 г, діаметр – 23,5 мм. Гурт монети – рифлений.

На реверсі монети зображені емблема та гасло Сил підтримки ЗСУ: "Завжди поруч".

Аверс монети – ідентичний з аверсом обігової монети номіналом 10 гривень зразка 2018 року, на ньому в центрі в обрамленні давньоруського орнаменту зображено номінал монети, рік карбування та герб України.

Дизайн монети розробляли Володимир Дем’яненко та Ольга Коваленко. А скульпторами виступили Володимир Дем’яненко і Володимир Атаманчук.

"Як і всі інші обігові монети України, обігова пам’ятна монета "Сили підтримки Збройних сил України" є обов’язковою до приймання за її номіналом для всіх видів готівкових платежів", – наголошують в Нацбанку.

Там додали, що реалізація таких монет як нумізматичної продукції банками-дистриб’юторами не здійснюватиметься.

Прийматися монети від клієнтів також будуть як звичайні обігові монети номіналом 10 гривень. Поступово в готівковий обіг буде введено майже 10 млн таких обігових пам’ятних монет.

Новини за темою: Нацбанк перерахує у держбюджет найбільшу у своїй історії суму прибутку
Читайте також:
Шаповалова призначили командувачем військ ОК Шаповалова призначили командувачем військ ОК "Південь"
В Україні посмертно засудили бійця ЗСУ В Україні посмертно засудили бійця ЗСУ "Барса", який віддав життя на фронті: Деталі історії
Переспрямовувати кошти з телемарафону на ЗСУ недоцільно: Уряд відповів на петицію Переспрямовувати кошти з телемарафону на ЗСУ недоцільно: Уряд відповів на петицію
Командувачем ОК Командувачем ОК "Захід" став генерал Шведюк: Що про нього відомо?