USD
НБУ
39.34
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.69
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.34
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.69
Готівка
43.05

Нацбанк готує зміни до законодавства для націоналізації колишнього "Альфа-банку", – ЗМІ

Зміни дозволять застосувати процедуру націоналізації як до банку, який втратив ліквідність, так і до банку з непрозорою структурою власності
Сенс банк

"Сенс Банк"

Джерело: відкриті джерела

Голова Національного банку Андрій Пишний доручив підготувати відповідні зміни до закону, які дозволять націоналізувати "Сенс банк" (раніше "Альфа-банк"). Про це йдеться у статті "Економічної правди". 

Зміни дозволять застосовувати спрощену процедуру націоналізації системно важливого банку не лише до банку, який втратив ліквідність, але й до банку, який має непрозору структуру власності. 

"Сенс банк" (раніше "Альфа-банк") – один із системних українських банків. Минулого року його акціонери Михайло Фрідман та Петро Авен потрапили до переліку спочатку міжнародних, а згодом і українських санкційних осіб. В тому ж таки 2022 році правління українського підрозділу банку ухвалило рішення відмовитися від бренду "Альфа-Банк", щоб не мати нічого спільного з Росією.

ЧОМУ БАНК НЕ НАЦІОНАЛІЗУВАЛИ РАНІШЕ

Ключова умова націоналізації за спрощеною процедурою – втрата банком ліквідності. Іншими словами, держава очікувала, поки клієнти заберуть з установи свої гроші. Але цей план не вийшло втілити в життя.

У перші дні великої війни НБУ застосував проти "Альфа-банку" заходи впливу за двома епізодами:

  1. В березні Нацбанк позбавив Михайла Фрідмана (32,86% акцій) та Петра Авена (12,4%) прав на управління банком за своїми акціями через "втрату бездоганної ділової репутації". Пізніше таке рішення було ухвалено і щодо інших акціонерів – Германа Хана (20,96%) й Олексія Кузмічьова (16,32%).
  2. У квітні регулятор ухвалює рішення щодо позбавлення прав управління за акціями "Альфа-банку" проти Андрія Косогова, щодо якого не застосовувалися міжнародні санкції. Рішення НБУ прийняте саме через поспішну передачу Ханом і Кузмічьовим своїх акцій без погодження з регулятором.

Усі підсанкційні російські акціонери передали права на управління своїми акціями болгарському економісту Симеону Дянкову. Такий захід мав бути тимчасовим. Для вирішення питання зі своєю діловою репутацією Нацбанк дав "Сенс банку" пів року. 

Постановою Нацбанку встановлюється, що в разі відсутності дій для усунення причин покарання регулятор має право визнати його проблемним. Якщо ж ситуація не вирішилася б і протягом 120 днів проблемності, то банк мали б вивести з ринку. 

Оскільки піти таким шляхом наразі неможливо, в НБУ розробляють інші способи націоналізації "Сенс банку". Один з таких шляхів – внести зміни до законодавства, щоб мати можливість націоналізувати банк через непрозору структуру власності. Це дозволить провести націоналізацію банку за спрощеною процедурою, не чекаючи квітня та ще 120 днів проблемності. А також незалежно від ситуації з ліквідністю.

Читайте також:
Посадовець Київської ОВА прикидався капеланом, аби шпигувати для ворога за десантниками ЗСУ Посадовець Київської ОВА прикидався капеланом, аби шпигувати для ворога за десантниками ЗСУ
Куйбишевський нафтопереробний завод у Росії зупинився після атаки дронів, – Reuters Куйбишевський нафтопереробний завод у Росії зупинився після атаки дронів, – Reuters
Росстат констатував обвальне падіння виробництва бензину після ударів по російських НПЗ Росстат констатував обвальне падіння виробництва бензину після ударів по російських НПЗ
В Міненерго не розглядають питання щодо підвищення тарифів на електрику, – Галущенко В Міненерго не розглядають питання щодо підвищення тарифів на електрику, – Галущенко