USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Виробник Milka зіткнувся з бойкотом у скандинавських країнах через бізнес у РФ

Йдеться про американського кондитерського гіганта Mondelez International
Компанія Mondelez International - виробник кондитерських виробів
Джерело: відкриті джерела

Американський кондитерський гігант Mondelez International, який виробляє шоколад Milka і печиво Oreo, зіткнувся з бойкотом у скандинавських країнах через триваючий бізнес у РФ. Про це пише Reuters.

Авіакомпанії SAS і Norwegian Air, залізнична група SJ, мережа готелів Strawberry, роздрібна мережа Elkjop, судноплавна група Fjord Line і Норвезька футбольна асоціація були серед тих, хто оголосив останніми днями про припинення продажу продукції Mondelez.

Зазначається, що світовий кондитерський виробник має значну присутність у Норвегії та Швеції через своїх місцевих виробників шоколаду Freia та Marabou.

Скандинавські компанії заявили, що їхнє рішення припинити продаж продукції Mondelez ґрунтується на тому, що Національне агентство із запобігання корупції України внесло виробника солодощів до списку спонсорів війни.

Зі свого боку компанія Mondelez заявила, що продовжить підтримувати "обмежену" діяльність у Росії, призупинивши інвестиції та рекламу, а також засудила війну.

"Mondelez International дотримується всіх політичних рішень і санкцій і буде продовжувати розглядати необхідні коригування операцій, щоб забезпечити їх повне дотримання", – заявили в компанії.

Mondelez в списку спонсорів війни

Нацагентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло американську транснаціональну компанію з виробництва кондитерських виробів, продуктів харчування та напоїв Mondelez International до переліку міжнародних спонсорів війни. Про це інформує пресслужба НАЗК.

Як відомо, Mondelez International не вийшла з РФ після початку повномасштабної війни.

Там також розповіли, що компанія має річний дохід близько 26 млрд доларів і працює у 160 країнах світу.

"На російському ринку представляє ТОВ "Монделіс Русь", яка має три заводи: фабрику "Большевик", що випускає печиво "Ювілейне", OREO, "Ведмедик Барні" та крекери TUC; виробництво в Покрові (шоколад Alpen Gold, "Воздушный", Milka та батончик Picnic); завод у Великому Новгороді (жувальна гумка Dirol та льодяники Halls)", – ідеться в повідомленні.

Компанія є лідером ринку кондитерських виробів у категоріях шоколад, шоколадні цукерки та бісквіти, а також посідає друге місце в категорії жувальна гумка та карамельки.

За підсумками воєнного 2022 року прибуток російської філії Mondelez International склав 339 млн доларів (+303% за рік), виручка – понад 1 млрд доларів (+38% за рік). Бюджет агресора компанія поповнила на понад 61 млн доларів податків, зазначили в НАЗК.

Після російського вторгнення в Україну співробітники Mondelez у Балтійському регіоні, що охоплює Литву, Латвію та Естонію, надіслали петицію генеральному директору компанії Дірку Ван де Путу з проханням припинити весь бізнес у Росії, на що Mondelez відреагувала формально – оголосила про призупинення нових інвестицій і вкладень у рекламу в Росії.

Раніше

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло індійську компанію CK Birla Group до переліку міжнародних спонсорів війни.

National Engineering Industries Limited (NEI) (бренд NBC Bearings) допомагають російському ВПК заміщувати критично важливі європейські та американські деталі для військової техніки, а саме підшипники.

Важливо

В Україні планують маркувати товари брендів, які працюють у Росії.

На порталі НАЗК є проєкт "Війна і санкції", де присутній розділ "Міжнародні спонсори війни". Саме туди внесені десятки корпорацій. Цей перелік постійно поповнюється. Розділ індексується "world check", базою, яка використовується комплаєнс-службами перевірки контрагентів в усьому світі.

Зазначимо, що за час війни громадяни України стали ще раціональнішими у споживанні, звертають увагу на бренди й надають перевагу українським товарам. Зокрема, понад половина опитаних – 54% – при здійсненні покупки звертають особливу увагу на бренд.

Читайте також:
Заступник начальника поліції на Дніпропетровщині підозрюється у незаконному збагаченні на 14 млн гривень Заступник начальника поліції на Дніпропетровщині підозрюється у незаконному збагаченні на 14 млн гривень
США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії, – ЗМІ США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії, – ЗМІ
ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії
У НАЗК заявили про можливе різке зростання Реєстру корупціонерів У НАЗК заявили про можливе різке зростання Реєстру корупціонерів