USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Нацбанк оштрафував "Сенс Банк" на понад 200 тисяч гривень

Проблема у небездоганній репутації акціонерів і поганому спілкуванні з боржниками банку
Сенс банк

"Сенс Банк"

Джерело: відкриті джерела

Національний банк оштрафував АТ "Сенс Банк" (колишній "Альфа-банк") на 204 тисячі гривень через порушення вимог етичної поведінки стосовно споживачів. Про це інформує пресслужба НБУ.

Зокрема йдеться про порушення банком законодавства при спілкуванні з боржниками.

"Національний банк виявив факти порушення вимог законодавства щодо взаємодії зі споживачами під час врегулювання простроченої заборгованості з боку АТ "Сенс Банк". Йдеться про порушення вимог щодо етичної поведінки, встановлених Законом України "Про споживче кредитування" по відношенню до споживачів", – йдеться в повідомленні.

У зв’язку з цим НБУ оштрафував "Сенс Банк" за два порушення у розмірі 102 тис. гривень за кожним.

Новини за темою: Нацбанк готує зміни до законодавства для націоналізації колишнього "Альфа-банку"

Крім того, Нацбанк заборонив акціонерам "Сенс Банку" використовувати право голосу за 100% акцій.

Регулятор визнав небездоганною ділову репутацію власників істотної участі (акціонерів) в АТ "Сенс Банк" – ABH Holdings S.A. та ABH Ukraine Limited.

Деталі

ABH Holdings S.A. – це акціонер, якому належить 57,6006% акцій АТ "Сенс Банк"". Більше того, саме ABH Holdings S.A. є єдиним учасником ABH Ukraine Limited, що також є власником прямої істотної участі (акціонером), якому належить 42,3994% акцій Банку. Тобто фактично єдиній структурі належить 100% акцій банку.

Щодо небездоганної репутації ABH Holdings S.A

Річ у тому, що ABH Holdings S.A. володів істотною участю в Amsterdam Trade Bank N.V. (Нідерланди), який 22 квітня 2022 року було визнано банкрутом. Тож Нацбанк у зв'язку з цим, а також через небездоганну ділову репутацію керівників холдингу Андрія Косогова – російського підприємця і власника "Альфа-груп", Михайла Фрідмана – російського мільярдера та Петра Авена – російського мільярдера – наклав заборону використовувати право голосу:

– 165 464 910 824 простими іменними акціями АТ "Сенс Банк", що становлять 57,6006% статутного капіталу банку, які належать ABH Holdings S.A.;

– 121 797 564 660 простими іменними акціями АТ "Сенс Банк", що становлять 42,3994% статутного капіталу банку, які належать власнику істотної участі в Банку ABH Ukraine Limited, єдиним учасником якого є ABH Holdings S.A. та через якого ABH Holdings S.A. володіє опосередкованою істотною участю в Банку.

Щодо небездоганної ділової репутації ABH Ukraine Limited

Так само регулятор, визнаючи небездоганну ділову репутацію власників – Косогова, Фрідмана і Авена, заборонив використовувати право голосу за 121 797 564 660 простими іменними акціями АТ "Сенс Банк", що становлять 42,3994% статутного капіталу банку.

"Отже, відповідно до рішень Національного банку застосовано тимчасову, до усунення порушення, заборону використання права голосу за 287 262 475 484 простими іменними акціями Банку, які становлять 100% статутного капіталу Банку та належать власникам істотної участі в АТ "Сенс Банк" ABH Holdings S.A. та ABH Ukraine Limited", – йдеться у повідомленні.

Читайте також:
США допоможуть захистити українські банки та фінансову систему від кібератак США допоможуть захистити українські банки та фінансову систему від кібератак
Україна отримає 100 млн євро від європейського банку для компенсацій за знищене житло Україна отримає 100 млн євро від європейського банку для компенсацій за знищене житло
У рамках Меморандуму з МВФ Україна планує продати два держбанки У рамках Меморандуму з МВФ Україна планує продати два держбанки
Нацбанк пропонує спростити обмін пошкоджених банкнот гривні Нацбанк пропонує спростити обмін пошкоджених банкнот гривні