USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

НАТО хоче збільшити допомогу Україні, щоб не дратувати Київ небажанням говорити про вступ до альянсу, – FT

Водночас українських посадовців дедалі більше дратує відсутність заяв від блоку про можливий вступ України
Андрій Сибіга

Заступник глави Офісу президента України Андрій Сибіга

Джерело: відкриті джерела
НАТО хоче збільшити фінансову допомогу, щоб Київ менше дратувався через небажання альянсу говорити про приєднання України. Про це пише The Financial Times із посиланням на чотирьох неназваних дипломатів.

Напередодні Bloomberg писав, що генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг просить країни – члени НАТО виділяти 500 мільйонів євро на рік для комплексного пакета допомоги Україні. Це вдвічі більше, ніж виділяють зараз.

Один із дипломатів розповів FT, що в блоці поки що не розглядають заявку України на вступ. 

Дипломат додав, що членство України в НАТО просто зараз не є варіантом. Проте альянс може діяти так, щоб показати, що вірить у членство України в довгостроковій перспективі.

"Ми не зможемо запропонувати їм членство найближчим часом. Але ми можемо говорити про тісніші відносини між НАТО та Україною. Проте ми маємо великий дефіцит фінансування для цього і нам потрібно вкладати в це значні кошти", – сказав інший дипломат.

Новини за темою: Ердоган затвердив ратифікацію членства Фінляндії в НАТО

Крім фінансової допомоги міністри закордонних справ під час дводенної зустрічі в Брюсселі 4 квітня мають обговорити можливі шляхи вступу України до Північноатлантичного альянсу чи альтернативи членства.

Водночас українських посадовців дедалі більше дратує відсутність заяв від НАТО про можливий вступ України. Заступник глави Офісу президента Андрій Сибіга наголосив, що на саміті альянсу, який відбудеться в липні, Україна хоче отримати результати.

"Нам не потрібна просто декларація про політику відчинених дверей. Ми хочемо отримати щось із конкретними гарантіями. Я маю на увазі надійні гарантії, а не запевнення, недомовленості, безпекові заходи. І ми очікуємо, що отримаємо відповідь на наше офіційне прохання щодо вступу до НАТО", – сказав Сибіга.

Читайте також:
В Міненерго не розглядають питання щодо підвищення тарифів на електрику, – Галущенко В Міненерго не розглядають питання щодо підвищення тарифів на електрику, – Галущенко
З початку повномасштабного вторгнення понад 600 компаній переїжджали декілька разів, проте не повернулись у свої регіони З початку повномасштабного вторгнення понад 600 компаній переїжджали декілька разів, проте не повернулись у свої регіони
Кешбек за купівлю українських товарів може зʼявитися у торговельних мережах вже влітку Кешбек за купівлю українських товарів може зʼявитися у торговельних мережах вже влітку
ВДК ВДК "Костянтин Ольшанський" міг бути уражений модернізованою ракетою "Нептун", – ЗМІ