USD
НБУ
39.60
Готівка
40.15
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 8 5 8 0 (+750)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.15
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Наскільки Україні вистачить боєприпасів, що поставить Європа: Пояснює військовий

Виділені ЄС 2 млрд євро підуть на відновлення європейських боєприпасів
Боєприпаси
Джерело: відкриті джерела

Очільники Міністерств закордонних справ Євросоюзу затвердили план постачання Україні боєприпасів на 2 млрд євро. В ефірі UWN полковник запасу Збройних сил України Роман Світан розповів, наскільки вистачить цього запасу боєприпасів. 

Так, експерт зауважив, що виділені ЄС 2 млрд євро підуть саме на відновлення запасів боєприпасів. 

"Тобто Україна може отримати боєприпаси рівно стільки, скільки потрібно. Це приблизно 90% – це 900 тисяч боєприпасів, а гроші підуть на закупівлю та відновлення цих запасів вже у наших партнерів. Це дуже добре ухвалення рішення. По-перше, гроші залишаться в Євросоюзі, вони підуть на оборонне підприємство Євросоюзу. По-друге, нові боєприпаси підуть відразу на поповнення складів, а ми візьмемо ті боєприпаси, які в принципі і так пішли б на утилізацію згодом, це йде постійна ротація утилізаційних моментів у будь-якому складі", – додав Світан.

Також військовий зазначив, що у разі терміну придатності боєприпасів в 10 років – гроші на утилізацію мають виділятися кожні 10 років.

Новини за темою: Українські військові у Німеччині розпочали навчання на танках Abrams, – Пентагон

"Ми безкоштовно утилізуємо по головах росіян ці боєприпаси. Весь цей ланцюжок принесе дуже велику вигоду всім її учасникам", – наголосив Роман Світан. 

Також експерт підрахував, що виділені 900 тисяч боєприпасів має вистачити ЗСУ на три місяці. 

"За добу ми зараз використовуємо до п'яти тисяч боєприпасів, тобто треба для наступальних дій близько 10, понад 10 тисяч. Тобто на місяць потрібно близько 300 тисяч боєприпасів, тому 900 тисяч – це на три місяці, три місяці наступальних дій", – підсумував Світан. 

Раніше

Боррель деталізував, що йдеться, по-перше, про збільшення постачання артилерійських боєприпасів для ЗСУ; по-друге, про спільні закупівлі європейських держав та прискорення їхніх темпів для поповнення власних запасів; по-третє, про швидке нарощування виробничих потужностей європейського оборонпрому, щоб мати можливість задовольнити ці потреби.

Читайте також:
Україна отримала нові боєприпаси для німецьких ЗРК Gepard, – Bild Україна отримала нові боєприпаси для німецьких ЗРК Gepard, – Bild
Чехія закуповує боєприпаси для України у союзників РФ, – WSJ Чехія закуповує боєприпаси для України у союзників РФ, – WSJ
Фінляндія у п'ять разів збільшила виробництво боєприпасів після російського вторгнення в Україну Фінляндія у п'ять разів збільшила виробництво боєприпасів після російського вторгнення в Україну
Британія поставить Україні 10 тисяч дронів Британія поставить Україні 10 тисяч дронів