USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 6 1 0 6 0 (+800)
USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85

"Народний супутник" вже допоміг знищити тисячі одиниць ворожої техніки

За п’ять місяців використання супутника Україна провела розвідку майже 1000 районів розташування підрозділів РФ
супутник
Джерело: відкриті джерела

Воєнна розвідка України почала використовувати "народний супутник" з 24 вересня 2022 року. Відтоді Сили безпеки і оборони держави щодоби отримують необхідні розвіддані з космосу. Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони.

"За п'ять місяців використання ICEYE співробітники ГУР МО України провели космічну радіолокаційну розвідку майже 1000 районів розташування підрозділів держави-агресора на тимчасово окупованих та інших територіях, що становили інтерес Збройних сил України", – йдеться в повідомленні.

Упродовж цього часу ресурс космічного апарата дозволив виявити 360 наметів у місцях розташування російської окупаційної армії, а також 7321 об’єкт ворожої військової та спеціальної техніки, зокрема:

  • 45 літаків;
  • 27 гелікоптерів;
  • 6 ОТРК "Іскандер";
  • 36 ЗРК "С-300";
  • 12 ЗРК "Панцирь-С1";
  • 11 радіолокаційних станцій;
  • 10 понтонних переправ.

Зазначається, що завдяки можливостям ICEYE значна частина з цього переліку знищена та відображена у щоденних зведеннях Генерального штабу ЗС України.

"Співробітники воєнної розвідки України вкотре висловлюють подяку всьому українському суспільству, яке долучилося до збору коштів на космічний апарат, кожному волонтеру, хто щоденно надає допомогу захисникам України. Такі очі на орбіті дозволяють цілодобово та в будь-яку погоду виявляти і спалювати замасковану російську військову техніку, озброєння та особовий склад", – додали у розвідці.

Як з’явився "народний супутник"?

Гроші, на які купили супутник, збирали у червні. Спершу кошти планували зібрати за тиждень і лише на три безпілотники "Байрактар". Але поставлену ціль устигли перевиконати за три дні, зібравши 600 мільйонів гривень. Цих грошей вистачало на чотири "Байрактари" для Збройних сил. А втім, турецька компанія Baykar заявила, що безплатно передасть Україні ударні безпілотники.

Після цього 18 серпня Благодійний фонд Сергія Притули оголосив про покупку супутника для потреб ЗСУ.

Чим цей супутник кращий за інші?

На відміну від оптичних супутників, які можуть працювати тільки вдень та при чистому небі, супутник SAR (радар із синтезованою апертурою) діє як ліхтар – він "підсвічує" поверхню землі власними радіохвилями.

Технології супутника ICEYE дозволять ЗСУ безперебійно, постійно й оперативно отримувати детальні знімки потрібних ділянок за будь-яких погодних умов, попри дощ, сніг, туман, задимленість і пил, вдень та вночі. Ці знімки допомагають краще планувати нашим військовим операції.

Супутник пролітає над нашою територією двічі на добу. Знімки території України отримує лише українська сторона як власник супутника, тому доступ є ексклюзивним. Коли супутник не летить над територією України, ми можемо отримувати дані завдяки доступу до сузір’я SAR супутників компанії ICEYE. Таким чином забезпечується безперервне отримання даних. 

Роздільна здатність становить від 0,5 метра до 1 метра залежно від площі охоплення знімка. Один знімок може охоплювати площу до 225 квадратних кілометрів. Це дає можливість більш комплексно "бачити" тил ворога.

Також на отриманих з супутника даних можна розрізняти замасковані об'єкти, або відрізняти муляжі від реальної техніки, вирізняти окремі штучні об’єкти в навколишньому ландшафті, наприклад, техніку чи укриття, замасковані в лісі.

Читайте також:
На оборону за три місяці спрямували 60% усіх видатків держбюджету На оборону за три місяці спрямували 60% усіх видатків держбюджету
Деякі батальйони ЗСУ вже використовують роботизовані дрони Деякі батальйони ЗСУ вже використовують роботизовані дрони
Чеська ініціатива: Україна може отримати першу партію артилерійських снарядів наприкінці травня Чеська ініціатива: Україна може отримати першу партію артилерійських снарядів наприкінці травня
ТЦК, ймовірно, не встигнуть оновити дані всіх військовозобов’язаних за 60 днів ТЦК, ймовірно, не встигнуть оновити дані всіх військовозобов’язаних за 60 днів