USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Наразі ми бачимо перше структурне, стабільне ослаблення курсу рубля до долара, – експерт Пантюхов

Чи сильно західні санкції б'ють по Кремлю?
Адріан Пантюхов
Економіст Адріан Пантюхов в ефірі UWN, 5 квітня
Джерело: скріншот

Економіст Ukraine Economic Outlook Адріан Пантюхов в ефірі телеканалу Ukraine World News розповів про те, наскільки західні санкції б'ють по гаманцю Кремля, а також наскільки це впливає на фінансування війни в Україні.

"По-перше, найцікавіше на що можна звернути увагу за останній місяць – це курс рубля, той маркер, який можна було бачити, використовували в перші 3-4 місяці початку повномасштабного вторгнення, коли він злетів з 60 до 120 руб. до долара, але потім скотився до нормального курсу. Наразі ми бачимо перше структурне, стабільне ослаблення курсу рубля до долара".

За словами Пантюхова, за останній місяць рубль ослаб на 5 відсотків і зараз торгується вже на рівні 80 руб. до долара, хоча місяць тому він торгувався на рівні 70.

"Це важливо зазначити, що відбувається в один момент з тим, як ціна на нафту на міжнародних ринках зросла на 6–7 відсотків за відповідний період".

Пантюхов наголосив, що це не критично для російської економіки, однак це звертає увагу на певний фактор, як підтвердження чуток, що влада Росії очікує до кінця 2023 року курс не 68 руб., як це було на початку року, а 77, тобто збільшення більше ніж на 10 відсотків.

"Що відбувається з гаманцем Кремля, по-перше, той фактор, як нафтогазові доходи, який формував велику частину суттєву від їхніх доходів він скорочується і дуже різко. Якщо порівняти нафтогазові доходи за січень, лютий 2022 року, то до аналогічного періоду 2022 року вони скоротилися на 50 відсотків і продовжують знижуватися через  ту обмежену ціну, яка існує через те, що європейські країни починають переорієнтуватися на інших продавців", – додав він.

Цікавий феномен

Однак у факторі зниження рубля саме за останній місяць стався цікавий феномен. Мінфін Росії дозволив компанії Shell, яка була інвестором у один із проєктів Росії ("Сахалін-2") вивести кошти з долі, яку вони проінвестували. Тут йдеться про 95 мільярдів рублів. Це 1,2 мільярда доларів, що не є великою сумою для загальної економіки, однак для ринку вона стала ключовою і курс за один день підскочив на 1,5 відсотка.

Це не є одиничним випадком. Зараз ті компанії, які ще не встигли або не змогли, або не отримали дозволу вивести активи, очікують на дозволи від Мінфіну та регуляторів РФ на те, щоб вивести кошти. Мова йде про 2000 компаній.

"Якщо ми кажемо про період за 2000-2021 рік, то за весь цей час у економіку Росії з прямих іноземних інвестицій надійшло 650 мільярдів доларів. Зрозуміло, що не  всі кошти будуть виводиться, не всі кошти залишилися у тому форматі і не всі кошти можна буде вивести по тих цінах, які вони заходили, однак ми кажемо про суттєву "воду" і "греблю" у вигляді Мінфіну, яка може прорвати в певний момент.

Які ще є джерела поповнення бюджету у Росії?

Зараз це одне ключове джерело – це Фонд національного благоустрою. Це фонд, який формувався з доходів від продажу нафти і газу. У ньому станом на зараз є 6,4 трильйона рублів, які структуруються, як ліквідні активи. Це  ті активи які РФ може в цей момент продати і отримати за них саме ці кошти. Загальний фонд він трохи більший, він складає 8–9 трильйонів рублів, однак ці активи вони можуть бути в паперах, які не можна конвертувати зараз і Росія не зможе їх відправити на погашення дефіциту.

Чи багато це чи мало? Накопичений дефіцит бюджету РФ, який потрібно покривати  у 2023 році за січень-лютий склав 2.6 трильйони рублів, це третина від тих ліквідних активів, які є у них. У березні ситуація не стала краща, за попередніми даними дефіцит додасться і збільшиться ще на 1–1,2 трильйона рублів.

Це по-перше, 35-40% від загального обсягу ліквідних активів фонду національного благоустрою. І, окрім цього, це 100 відсотків від запланованого обсягу дефіциту на 2023 рік, який презентував Мінфін.

Раніше

Видання The Wall Street Journal писало, що економіка Росії через війну і жорсткі санкції почала зазнавати серйозного краху

Читайте також:
З жовтня минулого року Росія захопила 505 квадратних кілометрів території України, - ISW З жовтня минулого року Росія захопила 505 квадратних кілометрів території України, - ISW
США та Британія розслідують криптовалютні транзакції Росії на 20 млрд доларів, – Bloomberg США та Британія розслідують криптовалютні транзакції Росії на 20 млрд доларів, – Bloomberg
Куйбишевський нафтопереробний завод у Росії зупинився після атаки дронів, – Reuters Куйбишевський нафтопереробний завод у Росії зупинився після атаки дронів, – Reuters
Росстат констатував обвальне падіння виробництва бензину після ударів по російських НПЗ Росстат констатував обвальне падіння виробництва бензину після ударів по російських НПЗ