USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Прокуратура оскаржила вирок суду щодо зґвалтування неповнолітньої на Закарпатті

28.03.2023 16:02 212
Апеляцію вже подано
згвалтування

Внаслідок сексуального насильства потерпіла отримала травми

Джерело: відкриті джерела

Закарпатська обласна прокуратура подала апеляцію на вирок Воловецького районного суду Закарпатської області. Про це повідомляє пресслужба Офісу генерального прокурора України.

"Прокуратура подала апеляційну скаргу з вимогою скасувати вирок Воловецького районного суду Закарпатської області та ухвалити новий вирок судом апеляційної інстанції", – йдеться в заяві.

Раніше

Вища рада правосуддя (ВРП) відреагувала на заклики щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності судді Воловецького районного суду Оксани Софілканич, яка присудила трьом ґвалтівникам дівчинки на Закарпатті п'ять років позбавлення волі з двома роками іспитового терміну.

У заяві ВРП наголосила, що не має повноважень для ініціювання відкриття дисциплінарної справи.

"ВРП не наділена повноваженням втручатися в розгляд судами судових справ, надавати оцінку наявним у справі доказам, перевіряти у позапроцесуальний спосіб законність та обґрунтованість судових рішень, коментувати їх", – повідомили в інституції.

Також Вища рада правосуддя закликала ЗМІ, що висвітлюють цю історію, до стриманості.

"Вища рада правосуддя закликає до стриманості висловлювань у засобах масової інформації, зокрема у грубій та агресивній формі, що виходять за межі допустимої критики, яка може бути розцінена як тиск на суд, до розправи з суддею, що становлять реальні ризики для судді під час здійснення правосуддя, а також  становлять загрозу для ухвалення справедливого і безстороннього судового рішення, що буде ухвалено апеляційним судом за наслідками розгляду апеляційної скарги", – йдеться у заяві.

Що відомо про злочин та чому такий резонанс?

Подія трапилася ще 24 серпня 2021 року. Тоді троє підлітків покликали свою знайому до себе та затягли її у підвал, після чого вдарили та почали над нею знущатися – підлітки ґвалтували дівчину по черзі та знімали це на відео, яке потім поширювали у мережі та серед однокласників.

Розголос справа отримала тільки днями, коли Воловецький районний суд виніс вирок ґвалтівникам – п'ять років ув'язнення з випробувальним терміном два роки. Замість компенсації у розмірі 450 тисяч гривень, на якій наполягала постраждала, суд стягнув з трьох ґвалтівників сумарно 240 тисяч гривень.

Такому рішенню судді посприяли учителі школи, в якій навчаються і ґвалтівники, і жертва, адже вони дали хороші характеристики хлопцям. Тому суд, опираючись на відсутність судимостей та ці характеристики, ухвалив відповідне рішення.

До того ж постраждала на суді не мала адвоката. Її інтереси представляла служба захисту дітей місцевої сільради, в якій мати одного з ґвалтівників працює секретарем.

Позиція омбудсмена

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що взяв під особистий контроль справу про зґвалтування на Закарпатті. 

За його словами, секретаріат уповноваженого ВРУ з прав людини ретельно проаналізує дії судді і прокуратури, направить листи відповідно до Вищої ради правосуддя, генпрокурора та Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів.

"Також проаналізуємо діяльність місцевої служби захисту дітей, працівник якої представляв інтереси дівчинки в суді. Адже, як виявилося, мати одного із хлопців, також є працівницею тієї служби соцзахисту дітей. Тому є сумніви щодо "неупередженості" та професійності представлення інтересів дівчинки. Зафіксовано порушення права дитини на захист та справедливе судочинство. Права неповнолітньої дівчини мають бути поновлені", – додав Лубінець.

До того ж омбудсмен заявив, що має сумніви щодо професійності дій обласного керівництва. Адже подія трапилася ще влітку 2021 року, втім суд виніс вирок по справі лише зараз.

Позиція прокуратури

Прокуратура готувала оскарження судового вироку щодо цього злочину. 

"Наразі вирок, згідно з вимогами Кримінального процесуального кодексу, не набрав законної сили. Прокуратура оскаржуватиме вирок у встановленому законом порядку. Органи прокуратури вживатимуть всіх заходів для захисту прав постраждалої особи та забезпечення справедливого і невідворотного покарання винних у вчиненні злочину", – раніше повідомляли вони.

Кричущі випадки насилля

Раніше ми розповідали, що у Києві група молодиків, які називали себе "криптани із Франика", влаштовували вечірки, де накачували дівчат алкоголем і транквілізатором. Потім вони знімали на відео, як ґвалтують непритомних дівчат і викладали в соцмережі. Вчинки хлопців обурили суспільство, за справу відразу взялася поліція. Нині ж організатору та трьом учасникам "вечірок" вже повідомили про підозру за фактами вчинення насильницьких дій сексуального характеру без добровільної згоди потерпілої особи.

Читайте також:
Мобілізований із Закарпаття помер по дорозі до навчального центру Мобілізований із Закарпаття помер по дорозі до навчального центру
В Україні з'явиться військовий омбудсман, який відстоюватиме права військовослужбовців В Україні з'явиться військовий омбудсман, який відстоюватиме права військовослужбовців
На Закарпатті зафіксували спробу суїциду у ТЦК: Проводиться службова перевірка На Закарпатті зафіксували спробу суїциду у ТЦК: Проводиться службова перевірка
Стародавні кам’яні знаряддя, знайдені в Україні, можуть бути найдавнішими в Європі, – дослідники Стародавні кам’яні знаряддя, знайдені в Україні, можуть бути найдавнішими в Європі, – дослідники