USD
НБУ
39.60
Готівка
40.15
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 8 5 8 0 (+750)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.15
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

На окупованій Херсонщині росіяни вимагають від українців отримати російські паспорти протягом 30 днів, – депутат облради

Зараз українців на окупованих територіях не пускають навіть до лікарень
Сергій Хлань
Депутат Херсонської облради Сергій Хлань
Джерело: відкриті джерела

На окупованій Херсонщині росіяни вимагають українців отримати російські паспорти протягом 30 днів. Про це в ефірі UWN повідомив депутат Херсонської обласної ради Сергій Хлань. 

При цьому зазначив, що українці, які хочуть на окупованих територіях зберегти своє громадянство, можуть жити там лише до 1 липня. Після цієї дати в планах окупантів – депортація громадян України з цих територій

"Путін підписав указ, який передбачає депортацію українців, і в ньому зазначено, що жителі окупованих територій в разі рішення зберегти українське громадянство можуть жити там лише до 1 липня 24 року, після цього їх можуть депортувати", – зауважив Хлань. 

За його словами, вже від 27 квітня окупанти почали проводити роботи з "паспортизації" на блокпостах. В іншому випадку – українцям на Херсонщині погрожують навіть забрати майно. 

"Вже вчора почали оголошувати на блокпостах, що за 30 днів всі мають отримати російський паспорт. Навіть в Горностаївці на блокпосту сьогодні вже не пускали людей з українськими паспортами, щоб вони могли доїхати до лікарні. За 30 днів оголосили, що ті, хто не отримує російські паспорти, – в них вже будуть вилучати майно. Ці страшилки вони проголошували доволі давно з огляду примусової паспортизації, а зараз вони вже почали казати терміни", – підсумував Хлань. 

Путінська "депортація"

Президент РФ Володимир Путін підписав указ щодо можливої депортації жителів окупованих територій, які відмовилися від громадянства країни-агресорки та "створюють загрозу її національній безпеці". 

Указ стосується жителів тимчасово окупованих Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей, які не бажають отримувати російське громадянство. 

Також указ поширюється на жителів цих тимчасово окупованих територій, які виїхали до РФ, але хочуть зберегти своє українське громадянство.

Згідно з указом, такі люди вважатимуться в Росії іноземцями, яких можуть депортувати з країни, якщо вони "створюватимуть загрозу її національній безпеці". 

Зокрема, якщо виступають за "насильницьку зміну основ конституційного ладу РФ" чи "планують або фінансують теракти чи екстремістські злочини".

Читайте також:
Радикальною альтернативою відновлення Каховського водосховища є відмова від будівництва нової греблі на місці зруйнованої, – еколог Радикальною альтернативою відновлення Каховського водосховища є відмова від будівництва нової греблі на місці зруйнованої, – еколог
Ще 26 колаборантів, які займаються репресіями на окупованій Херсонщині, отримали підозри Ще 26 колаборантів, які займаються репресіями на окупованій Херсонщині, отримали підозри
Шойгу доповів Путіну про Шойгу доповів Путіну про "зачистку Кринок": У Генштабі спростовують це
Британська розвідка проаналізувала ситуацію на лівобережжі Херсонщини Британська розвідка проаналізувала ситуацію на лівобережжі Херсонщини