USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 8 5 8 0 (+750)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

На Львівщині затримали шахраїв, які привласнили 6 млн гривень з рахунків громадян під виглядом державної допомоги

Для викрадення коштів підозрювані використовували фішингові сайти
Прокуратура_2
Прокуратура повідомила про підозру 8 учасникам злочинної організації за фактами шахрайства
Джерело: Офіс Генерального прокурора

У Львові прокуратура викрила й заблокувала роботу угруповання, яке під виглядом державної допомоги обкрадало українців через фішингові сайти банківських установ. Про це інформує пресслужба Офісу генерального прокурора.

Таким чином шахраї викрали з рахунків громадян 6 млн гривень. 

"Повідомлено про підозру восьми учасникам злочинної організації за фактами шахрайства, створення злочинної організації, несанкціонованого втручання в інформаційні (автоматизовані) системи", – йдеться в повідомленні правоохоронців.   

Новини за темою: Як внутрішньо переміщеним особам не стати жертвами шахраїв: Роз'яснення

За даними слідства, підозрювані викрадали кошти громадян за допомогою фішингових сайтів. Масово розсилали смс та розміщували повідомлення у соцмережах з інформацією про можливість отримання допомоги від держави. Зокрема, для внутрішньо переміщених осіб або одноразової допомоги від президента. 

В повідомленнях шахраї розміщували посилання на фейкові сайти банківських установ. На них потерпілі вводили свої справжні дані для доступу до онлайн-банкінгу. Так, угруповання отримувало коди доступу до банківських рахунків потерпілих та могли викрадати їх кошти.  

Під час обшуків виявлено мобільні телефони, десятки сім-карток операторів зв’язку, комп’ютери та ноутбуки, електронні накопичувачі інформації, банківські картки та готівка в сумі понад 150 тис. гривень та близько 5,5 тис. євро.

Наразі слідчі дії тривають, вирішуються питання про обрання затриманим запобіжних заходів та накладення арешту на їх майно. 

Раніше 

В Україні національна поліція ліквідувала розгалужену злочинну мережу, в якій брали участь 56 фігурантів.  

Зловмисники розсилали фішингові посилання для отримання даних про банківські картки українців. Так, вони отримали доступ до рахунків більше ніж 10 тисяч громадян і привласнили близько 15 мільйонів гривень. 

За даними поліції, зловмисники об’єднувалися на закритих тематичних каналах і форумах. Адміністратори таких спільнот розміщували оголошення з приводу "підробітку": охочі мали створювати і розсилати фішингові посилання, які дуже схожі на посилання офіційних ресурсів, для отримання даних банківських карток громадян.

Читайте також:
Дає концерти на окупованих територіях: Колишній український музикант отримав підозру Дає концерти на окупованих територіях: Колишній український музикант отримав підозру
Колишнього заступника секретаря РНБО Гладковського, який закупив машини для ЗСУ за збільшеними цінами, оголосили в розшук Колишнього заступника секретаря РНБО Гладковського, який закупив машини для ЗСУ за збільшеними цінами, оголосили в розшук
Росія очолила світовий рейтинг кіберзлочинності Росія очолила світовий рейтинг кіберзлочинності
Пообіцяли зробити Пообіцяли зробити "волонтерами" системи "Шлях" за 15 тис. доларів. У Львівській області викрили шахраїв