USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Ми знали, що РФ нападе з Білорусі, але в штурм із Криму не вірили, – ДПСУ

Повномасштабне вторгнення РФ почалося не о 4-й ранку, а о 03:40 на ділянці Луганського прикордонного загону
Дейнеко
Сергій Дейнеко
Джерело: відкриті джерела

Повномасштабне вторгнення Росії 24 лютого 2022 року почалося не о 4-й ранку, а о 03:40 на ділянці Луганського прикордонного загону в н.п. Зоринівка. Розвідгрупа ворога напала на прикордонний пост. Про це повідомив голова Держприкордонслужби Сергій Дейнеко, передає "Українська правда".

Саме прикордонники першими зустріли ворога, який зі зброєю перетнув наш держкордон.

"Ми знали про вторгнення, яке планується. Звичайно, зараз є багато інформації, що "всі знали", "всі готувалися". У нас була ця інформація, ми протягом тривалого часу повністю контролювали окремих представників військово-політичного керівництва РФ. У нас були відеоматеріали, фото, ми знали детально план. Тому це дало можливість і нам якісно готуватися", – розповів Дейнеко.

Глава ДПСУ повідомив, що за два тижні до початку повномасштабного вторгнення влада повністю евакуювала всю таємну документацію особових і житлових справ персоналу з Маріуполя, Краматорська, Лисичанська, Харкова, Сум, Чернігова, Житомира, Луцька, Києва, Борисполя, Бердянська, Одеси і Херсона.

"Я вагався і думав, чи проводити евакуацію цієї документації саме з Кримського напрямку, тому що до останнього не вірив, що може бути вторгнення саме з Криму... З Донбасу по лінії зіткнення це було абсолютно зрозуміло. З території Білорусі вони могли піти не як російська армія, а з шевронами Білорусі, в білоруській формі. А іти з Криму – там є тільки росіяни, більше нікого. Тому я до останнього мав сумніви щодо заходу з Криму. На жаль, я помилявся", – додав він.

За словами Дейнека, знаючи Путіна і його слабкість до використання "чужих прапорів", шахтарів, прикордонники чітко розуміли, що вторгнення буде з території Білорусі по Чорнобильському напрямку. Також ворога очікували на кордоні Харківської і Луганської областей, де окупанти мали на меті зайти на територію України з метою оточення і ліквідації українського угруповання в зоні Операції об'єднаних сил.

При цьому Дейнеко каже, що Збройні сили не встигли вчасно дійти до прикордонників, як не дійшли вони на кордон і у 2014-му.

Дата повномасштабного наступу переносилася. Спочатку це було 19 лютого, потім 22-ге і остання – 24 лютого.

"Ворог вичікував. Він був у готовності. Ми фіксували, що військовослужбовці російських військ, які перебували на території Білорусі "на навчаннях" так званих, почали телефонувати своїм рідним і фактично прощатися з ними ще з 12 лютого. Ми перехоплювали ці розмови, і по їхньому тексту та характеру було чітко зрозуміло, що до вторгнення залишалися лічені дні", – зазначив посадовець.

Ключові тези:

  • перший воїн загинув ще до звернення Путіна;
  • до 4-ї ранку бої йшли вже на трьох напрямках;
  • зараз Україна набагато краще готова до можливого повторного вторгнення з території Білорусі, причому на будь-якому напрямку;
  • найбільша потреба нашої держави, щоб Путін здох. Це вирішить усі проблеми. Нам тоді не потрібні будуть ні міни, ні снаряди, ні квадрокоптери;
  • "Я ще минулого року, десь у жовтні, зробив прогноз, що ми переможемо цього року, у жовтні–листопаді, не пізніше. Я поки що його не змінюю".
Читайте також:
Ситуація на фронті, відведення військ із Авдіївки та можливий наступ на Харків: Основне з інтерв’ю Олександра Сирського Ситуація на фронті, відведення військ із Авдіївки та можливий наступ на Харків: Основне з інтерв’ю Олександра Сирського
З жовтня минулого року Росія захопила 505 квадратних кілометрів території України, – ISW З жовтня минулого року Росія захопила 505 квадратних кілометрів території України, – ISW
Військові зможуть визначати, хто отримуватиме виплати у разі їхньої смерті: Закон набув чинності Військові зможуть визначати, хто отримуватиме виплати у разі їхньої смерті: Закон набув чинності
РПЦ закликала до РПЦ закликала до "священної війни" в Україні: Як реагує УПЦ