USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Мінфін підбив підсумки "податкової амністії": Задекларовано 8,8 млрд гривень

Кампанія по декларуванню через війну була продовжена ще на пів року
гривні гроші

Фото ілюстративне

Джерело: Уніан

Станом на 1 березня 2023 року з початку кампанії одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб задекларовано 8,8 млрд гривень. Про це інформує пресслужба Міністерства фінансів України.

Сума задекларованого до сплати збору склала 547,5  млн гривень.

"Станом на 1 березня з початку дії "податкової амністії" до державного бюджету надійшло 325,9 млн гривень одноразового збору, з яких 235 млн – в умовах воєнного стану. Всі кошти, що надійшли в цей період, дозволили частково профінансувати обороноздатність країни та пріоритетні соціальні видатки", – йдеться у повідомленні.

Детальніше про добровільне декларування

За ініціативи президента України Володимира Зеленського з 1 вересня 2021 року розпочалась кампанія по добровільному декларуванню. Вона повинна була тривати один рік – до вересня 2022 року. Однак у зв'язку з вторгненням Росії на територію України, кампанія була продовжена ще на пів року – до 1 березня 2023 року.

Запровадження одноразового добровільного декларування фізичними особами їх активів та сплати одноразового збору до бюджету передбачалось Законом №1539. Закон створив стимули для виведення з тіні доходів, прихованих від оподаткування, та їх залучення в економіку України.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський підтримав петицію про відновлення декларування статків посадовців і депутатів. Адже декларації припинили подавати з початку повномасштабного вторгнення

В Україні на час воєнного стану посадовцям дозволили за власним бажанням подавати електронні декларації. Однак виявилось, що чим вищий рівень корупційних ризиків у діяльності чиновника, тим рідше він подає декларації. Зокрема, лише 28 нардепів вирішили подати е-декларацію.

Також декларації за 2021 рік подали лише два працівники Офісу президента України, один високопосадовець Офісу генпрокурора і аж один міністр.

Загалом в Україні нараховується понад 700 тисяч декларантів, а декларації подали приблизно 500 тисяч.

Читайте також:
Деяких підприємців оминуть податкові перевірки: Парламент підтримав законопроєкт про Деяких підприємців оминуть податкові перевірки: Парламент підтримав законопроєкт про "клуб білого бізнесу"
Президент США Джо Байден та його дружина Джилл заробили минулого року 620 тисяч доларів Президент США Джо Байден та його дружина Джилл заробили минулого року 620 тисяч доларів
"Дочка" Auchan продала свої активи у РФ
Mastercard приєднається до програми українського кешбеку Mastercard приєднається до програми українського кешбеку