USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Литва призупинила закупівлю тепловізорів для України. Деталі скандалу

Компанії-переможці тендеру підозрюються у махінаціях з комплектуючими
Тепловізор
Джерело: відкриті джерела

Міністерство національної оборони Литви призупинило закупівлю тепловізійних біноклів, призначених для України. Про це заявив міністр оборони Арвідас Анушаускас, повідомляє видання TV3.

Це сталось через те, що проти компаній-переможців тендеру ведеться досудове розслідування.

"У зв’язку з нововиявленими обставинами ми припиняємо сам процес. Жодних контрактів не було підписано", – зазначив міністр.

Деталі скандалу

Литовська поліція розпочала досудове розслідування проти двох компаній, у яких Міноборони Литви повинно було б закупити тепловізори, – Ados-tech і Ados-pro. Компанії підозрюються у тому, що продавали монокуляри прикордонникам, але замість військових комплектуючих встановлювали аналогічні – дешевші цивільні, відмінні від тих, що вказані в документі.

Білоруський слід

Журналісти встановили, що ці компанії можуть співпрацювати з білоруським виробником "Електрооптик". Акціонер обох компаній і керівник Ados-tech визнає, що співпраця з білорусами була, але її припинили після протестів 2020 року.

Однак міністр оборони зазначив, що силовики перевірили тепловізори на наявність білоруських комплектуючих.

"Технічні перевірки не підтвердили ті підозри, ці технічні параметри або продукція цієї компанії не пов'язана з Білоруссю, тому що перелік комплектуючих і сертифікат теж запитувалися", – сказав міністр.

Новий тендер

Цікаво, що нинішній тендер проводився шляхом неоголошених переговорів. Тож Анушаускас уточнив, що "зараз найкраще оголосити відкриті тендери на закупівлю цього товару".

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський схвалив скасування податків на ввезення безпілотників та тепловізорів.

Читайте також:
"Редіс" Прокопенко закликав прибрати "Азов" з "чорних списків", щоб бригада почала отримувати зброю зі США
Нідерланди виділяють понад 200 млн євро на ППО та боєприпаси для України Нідерланди виділяють понад 200 млн євро на ППО та боєприпаси для України
Україна розслідує майже 4 тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, - Лубінець Україна розслідує майже 4 тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, - Лубінець
ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії