USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Лукашенко в паніці від білоруських партизанів: Хто вони та як допомагають Україні

Білоруські партизани протидіють агресору з самого початку війни
білоруські партизани
Джерело: відкриті джерела

Громадський діяч, лідер міжнародного крила "Білоруського народного фронту" Франак Вячорка в ефірі UWN розповів хто доєднався до рядів білоруських партизанів та як вони допомагають Україні. 

Вячорка зауважив, що білоруські партизани діяли від самого початку війни в Укрїні. Проте їхні операції готувалися взагалі не під війну, а ще для боротьби з режимом Александра Лукашенка.

"У 2021 році був створений "План перемоги", куди приєдналися 200 тисяч білорусів різного віку, різних професій і планувалися акції спротиву по всій країні, щоб спаралізувати режим Лукашенка. Але потім почалась війна і треба було весь цей план переписувати, переробляти під спротив російським окупантам, тому що вони знаходяться на білоруській території нелегально", - каже Франак Вячорка. 

Як проходили операції партизанів 

Протягом цього часу були десятки акцій частково успішні, частково - ні, але коли зупиняли російські потяги вони не доставляли провіанти до російської армії, яка вже увійшла на території України це дії білоруських партизан і багато разів зупиняли роботу державних інституцій, взламували Роскомнадзор.

*28 лютого 2022 року всі троє підпалили релейну шафу сигналізації, централізації та блокування на залізничному перегоні Жердзь – Останкавичі у Світлогорському районі. В результаті на одній із ділянок залізниці Жлобин – Калинковичі, що йде в Україну, вийшли з ладу світлофори та стрілочні переводи. 

Новини за темою: У Білорусі Нобелівського лауреата Біляцького засудили до 10 років колонії

Нещодавно вони зламали ще одне міністерство Білорусі. Це все щоб допомогти і Україні, а також Білорусі.

"Щодо цієї операції, то ми її пишаємось, люди які зробили справжні герої. Це робилося з мінімальними ресурсами насправді купленими в магазині дронами, але ми бачимо яка реакція Лукашенка і я думаю навіть для такої реакції варто було це робити. Цей літак виглядає, що поїхав на ремонт і невідомо чи він взагалі буде до використання", - каже активіст. 

Реація Лукашенка

Вячорка каже, що сам Лукашенко в паніці, тому що він показав наскільки білоруси не підтримують Росію, наскільки "дірява ця протиповітряна система протиповітряної оборони".

Наслідки

Раніше у Гомельському обласному суді зачитали вироки трьом білорусам, які під час наступу росіян на Київ пошкодили обладнання на залізниці, щоб уповільнити доставку військової техніки РФ до кордону з Україною. Як повідомляють правозахисники з "Гомельської Весни", Денис Дикун засуджений до 23 років позбавлення волі, Олег Молчанов та Дмитро Равіч – до 21-го і 22 років відповідно.

Крім того, кожен з них оштрафований на 4800 білоруських рублів (близько 70 тисяч гривень). 

Читайте також:
Росія використовує аеродроми Білорусі: У Повітряних силах ЗСУ оцінили загрозу авіаційних ударів Росія використовує аеродроми Білорусі: У Повітряних силах ЗСУ оцінили загрозу авіаційних ударів
Білорусь продає ліс через Польщу, яка пропускає підсанкційну деревину за фальшивими документами Білорусь продає ліс через Польщу, яка пропускає підсанкційну деревину за фальшивими документами
Заборонити імпорт агропродукції з РФ та Білорусі Євросоюз може вже у квітні, – Качка Заборонити імпорт агропродукції з РФ та Білорусі Євросоюз може вже у квітні, – Качка
У Польщі не можуть почати будувати укріплення через фермерів, – Defense Express У Польщі не можуть почати будувати укріплення через фермерів, – Defense Express