USD
НБУ
39.40
Готівка
39.70
EUR
НБУ
41.97
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 5 5 3 4 0 (+920)
USD
НБУ
39.40
Готівка
39.70
EUR
НБУ
41.97
Готівка
42.85

Літак "Мрія" міг вижити і стояти на аеродромі в Німеччині. Однак його навмисне залишили під ударом росіян, – Bild

Евакуація літака була погоджена заздалегідь
Мрія
Джерело: відкриті джерела

Найбільший вантажопідйомний літак за всю історію авіації АН-225 "Мрія" повинен був полетіти до Німеччини відразу після початку повномасштабного вторгнення росіян. Про це пише видання Bild.

Евакуація була спланована заздалегідь

За даними видання, евакуація літака була спланована і погоджена заздалегідь між керівництвом Гостомельського аеропорту і німецького аеропорту "Лейпциг/Галле". Адже "Мрія" там приземлялась цілих 32 рази.

Стоянки для українських літаків у Німеччині було підготовлено ще 26 січня. 

"Переміщення АН-225 та меншого АН-124 літаків було заплановано на 25 лютого. Рішення про це було прийнято 21 лютого. Розмови про це велися за кілька тижнів до цього", – заявив представник аеропорту "Лейпциг/Галле" Уве Шухарт.

Чому евакуація не вдалась

Журналісти з'ясували, що евакуація "Мрії" була скасовувана в останній момент за вказівкою керівництва ДП "Антонов".

Як розповів капітан екіпажу Дмитро Антонов, вже 23 лютого ввечері, напередодні початку повномасштабної війни, він знаходився усередині повністю заправленого літака і був готовий відлітати. Але цього не дозволили зробити "за вказівкою вищого керівництва".

Окупанти знищили "Мрію" вже 24 лютого. 

Крім того, у розпорядженні Bild опинилися супутникові знімки аеродрому в Гостомелі. Вони вказують на те, що найважливіші літаки навмисно залишили під ударом, оскільки решта повітряних суден залишилася недоторканою.

Чи відповість керівництво ДП "Антонов"

На початку березня СБУ оголосила підозру екскерівникам ДП "Антонова" за перешкоджання підготовці оборони аеродрому в Гостомелі і через дії яких знищено "Мрію"

За даними слідства, напередодні повномасштабного вторгнення у січні – лютому 2022 року чиновники не допустили військових Національної гвардії України у Гостомельський аеропорт і не дали підготувати його для захисту.

Це призвело до тимчасового захоплення стратегічно важливого аеродрому, навколишніх населених пунктів і до знищення літака Ан-225 "Мрія".

Читайте також:
Зеленський дав нове інтерв'ю, в якому жорстко розкритикував США і назвав причину знищення Трипільської ТЕС Зеленський дав нове інтерв'ю, в якому жорстко розкритикував США і назвав причину знищення Трипільської ТЕС
США не будуть збивати дрони над Україною, як це було в Ізраїлі, – Кірбі США не будуть збивати дрони над Україною, як це було в Ізраїлі, – Кірбі
Спікер Палати представників Майк Джонсон представив окремий законопроєкт про допомогу Україні Спікер Палати представників Майк Джонсон представив окремий законопроєкт про допомогу Україні
Один мобілізований обходиться державі в 1,3 млн гривень на рік Один мобілізований обходиться державі в 1,3 млн гривень на рік