USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Катастрофа на Каховській ГЕС спричинила зростання цін на пшеницю

Пшениця подорожчала до 6,4 долара за бушель
пшениця
Джерело: відкриті джерела

Через підрив Каховської гідроелектростанції світові ціни на пшеницю зросли на 3% і наразі складають 6,4 долара за бушель. Про це свідчать дані ресурсу Barchart.

"Пшениця пішла вгору на 3% – ось як ринки відреагували на підрив Каховської ГЕС", – прокоментував віцепрезидент з економічної освіти, доцент Київської школи економіки Олег Нів’євський.

На думку експерта, ринки увійшли в стан очікування ескалації.

Новини за темою: В ООН хочуть піти на поступки РФ, аби та продовжила "зернову угоду"

За словами аналітиків, вибух на дамбі Каховської ГЕС призведе до припинення водопостачання, яке є життєво необхідним для сільського господарства в південній частині України. Окрім безпосереднього руйнування сільського господарства ці події посилюють геополітичне занепокоєння і ставлять під сумнів можливість того, що Росія продовжить угоду, яка гарантує морський експорт зерна з українських портів.

Що цьому передувало

Російські війська вночі 6 червня підірвали Каховську ГЕС. У річку Дніпро потрапило понад 150 тонн машинного мастила. При цьому є ризик подальшого витоку, поінформували в пресслужбі Офісу президента за результатами засідання Ради національної безпеки і оборони.

"Членів РНБО поінформували, що у Дніпро потрапило щонайменше 150 тонн машинного мастила, є ризик подальшого витоку ще понад 300 тонн", – сказано у повідомленні.

Каховську ГЕС повністю зруйновано, заявили в "Укргідроенерго". За даними відомства, ГЕС не підлягає відновленню. За попереднім прогнозом, очікується спрацювання водосховища впродовж наступних чотирьох днів.

Читайте також:
Мінагрополітики прогнозує цьогоріч скорочення урожаю зернових до 52,4 млн тонн Мінагрополітики прогнозує цьогоріч скорочення урожаю зернових до 52,4 млн тонн
Кабмін до серпня продовжив дію ПСО на газ для теплокомуненерго Кабмін до серпня продовжив дію ПСО на газ для теплокомуненерго
Угорщина запровадить нові обмеження на імпорт сільгосппродукції з України Угорщина запровадить нові обмеження на імпорт сільгосппродукції з України
У березні річна інфляція знизилася до 3,2%: Що подешевшало найбільше? У березні річна інфляція знизилася до 3,2%: Що подешевшало найбільше?