USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85

Чому Ізраїль боїться передавати Україні "Залізний купол": Роз’яснення The National Interest

Системою "Залізний купол" може заволодіти Росія і передати інформацію для вивчення іранцям
Залізний купол
Джерело: відкриті джерела

Ізраїль боїться передавати Україні надсучасну систему ППО "Залізний купол", адже нею може заволодіти Росія і передати інформацію для вивчення іранцям. Про це повідомляє The National Interest.

Зазначається, що країна відмовилася надати Україні бажану систему протиповітряної оборони "Залізний купол", більш ніж 90-відсотковий показник успішності якої перехоплює ракети та БПЛА серед інших найсучасніших ізраїльських систем озброєння. Хоча українські чиновники активно наполягали на цих системах, офіційні запити надходили від Офісу президента, Міністерства закордонних справ, Міністерства оборони та посольства України в Ізраїлі.

Видання повідомляє, що причин відмови декілька.

По-перше, і найважливіше, Ізраїль має законні побоювання, що якщо будь-яка з його систем буде розгорнута, вона буде захоплена Росією на полі бою. Звідти їх майже гарантовано відправлять до Ірану для аналізу. Цей аналіз може дозволити режиму знайти способи протистояти цим системам на просторах битв, де протистоять посередники Ірану та Ізраїлю. Це піде на користь "Хезболлі", ХАМАСу і Палестинському ісламському джихаду в майбутніх протистояннях з Ізраїлем. Тому уряд, що йде у відставку, дав зрозуміти, що він не готовий йти на такий ризик. Напевно, нова влада скаже те саме.

По-друге, Єрусалим стримано надсилає ці системи в інше місце, коли Армія оборони Ізраїлю вже оцінила термінову потребу придбати більше систем і перехоплювачів для власного захисту. Склади зброї "Хезболли" та ХАМАСу продовжують зростати, незважаючи на в основному успішні зусилля Ізраїлю перешкодити контрабанді зброї з Ірану. Виробництво необхідної кількості систем і перехоплювачів займе деякий час, і терміни можуть бути відстрочені за рахунок експорту в Україну.

По-третє, кількість часу, необхідного для підготовки українських сил до роботи з "Залізним куполом", не допоможе Україні в короткостроковій перспективі. З огляду на її успішність можна зрозуміти, чому Україна хоче цю систему. Проте "Петріот", швидше за все, був би легшою системою для навчання українських сил.

Крім того, Єрусалим не бажає викликати різку відповідь з боку Росії, яка зберігає значну присутність у Сирії, де Ізраїль бере участь у регулярній кінетичній діяльності, щоб нейтралізувати спроби іранського режиму контрабандою поставити сучасну зброю "Хезболлі" в Лівані. Останні повідомлення свідчать про те, що РФ виводить війська та системи, головним чином протиповітряну оборону, із Сирії. Вони не можуть обслуговувати сирійські системи через дефіцит запасних частин, і вони відмовилися поповнювати системи ППО, знищені ізраїльськими ВПС.

Деякі системи зараз планується передислокувати в Україну. Проте росіяни не залишають Сирію. Подобається це Ізраїлю чи ні, російська військова присутність, ймовірно, є довгостроковою проблемою, з якою він повинен боротися.

Також The National Interest зазначає, що рішення Байдена відправити "Петріоти" в Україну пов’язане з такими ж ризиками, як і в Ізраїлі. Захоплені американські системи можуть бути використані як Росією, так і Іраном, тим самим послаблюючи їхню ефективність на полі бою. Війна в Україні змусила країни чітко визначити свої національні інтереси. 

Читайте також:
Росія може змінити тактику і обрати нові цілі для ударів по Україні, - ISW Росія може змінити тактику і обрати нові цілі для ударів по Україні, - ISW
Сенат США проголосував за пакет підтримки Україні на понад 60 млрд доларів Сенат США проголосував за пакет підтримки Україні на понад 60 млрд доларів
США готують пакет допомоги Україні на 1 млрд доларів: Яка зброя туди увійде США готують пакет допомоги Україні на 1 млрд доларів: Яка зброя туди увійде
Європарламент схвалив продовження режиму безмитної торгівлі для України Європарламент схвалив продовження режиму безмитної торгівлі для України