USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Скорочення предметів у школах України: Бути чи не бути?

Скорочення предметів у школах підтримав міністр освіти та науки Оксен Лісовий
вступ
Джерело: відкриті джерела

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов прокоментував питання щодо зменшення кількості предметів у школах України. За його словами, потрібно дбати не про предмети, а про рівень освіти дітей.

Горбачов сказав, що палкі дискусії тривають, оскільки після переформатування змісту освіти багатьом доведеться "серйозно перенавчатися та опановувати нові методики викладання". Це подобається не всім, але зробити доведеться, каже він.

При цьому додав, що Україна має одне "з сумнівних перших місць" за кількістю предметів і водночас "посередні результати" за якістю освіти. Тому школа, за словами Горбачова, має бути тим місцем, де діти з бажанням розвиватимуться та отримуватимуть нові знання, "потрібні в реальному житті людини".

"Шкільний предмет – то дещо штучно виокремлена в інтересах організації освітнього процесу частина змісту освіти. Для нас же головним мають бути не "предмети", а які знання та компетентності отримають наші діти в результаті здобуття освіти. Треба вчити тому, що їм дійсно потрібно у житті. І вчити зацікавлено", – наголосив Горбачов.

Раніше скорочення предметів у школах підтримав міністр освіти та науки Оксен Лісовий. За його словами, кількість має бути "раціональною" – не збільшена, а зменшена. Зокрема, він аргументував це надмірним навантаженням на дітей.

"Наприклад, у 7–9 класах діти наразі мають близько 20 предметів. Таку кількість складно засвоїти і без стресу та онлайн-навчання (подекуди без гаджетів, адаптованих навчальних програм тощо). А в наших умовах – це на межі можливостей. Тож зрештою діти все одно зосереджуються на тих предметах, які обирають для себе як пріоритетні. Це я бачу і як батько, і тривалий час спостерігав як директор Малої академії наук", – зазначив Лісовий.

Історія України в НМТ цьогоріч

Вносити історію України до національного мультипредметного тесту (НМТ) поточного року недоцільно, оскільки це може нашкодити абітурієнтам. Таку думку висловив міністр освіти і науки Оксен Лісовий.

"Я боюся, що ще одну зміну просто наші діти не витримають. Тобто ми вже цей трек, здається, обрали. Якщо ми змінюватимемо, нам не подякують. Хоча історія України має бути в пріоритетах всюди, це обов'язковий компонент", – зазначив Лісовий.

"Ми хочемо, щоб абітурієнти виявили свої найкращі здібності. Тому будуть два обов'язкові предмети: українська мова та математика, а третій предмет на вибір, для того, щоб ті, хто вступає на медицину, проявили себе в біології, ті, хто вступає на природничі спеціальності, – проявили себе у фізиці та хімії, ті, хто на гуманітарні, – в історії України та іноземній мові", – додав своєю чергою голова комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак.

Читайте також:
США мають можливість забезпечити підтримку України впродовж 2024 року, – Салліван США мають можливість забезпечити підтримку України впродовж 2024 року, – Салліван
Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків мобілізаційного віку, – міністр оборони Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків мобілізаційного віку, – міністр оборони
За допомогою ATACMS Україна може послабити російську логістику та уражати російські аеродроми і склади боєприпасів, – ISW За допомогою ATACMS Україна може послабити російську логістику та уражати російські аеродроми і склади боєприпасів, – ISW
Призовники більше не зможуть отримати паспорти за межами України Призовники більше не зможуть отримати паспорти за межами України