USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Іран постачає зброю Росії через Каспійське море, Захід не може цьому завадити, – CNN

По маршруту до РФ можуть відправляти безпілотники, кулі та мінометні снаряди
Іран
Джерело: відкриті джерела

Іран має прямий шлях для відправки зброї до Росії, яку та, ймовірно, використовує у війні проти України. Однак західні країни мало що можуть зробити, щоб зупинити постачання зброї саме через цей канал. Про це повідомляє CNN.

За словами експертів, через Каспійське море з Тегерана в Москву постачається все більше передбачуваних вантажів зі зброєю. Експерти вважають, що цей маршрут використовується для перевезення безпілотників, куль та мінометних снарядів, які Росія закупила для війни в Україні.

Дані відстеження показують, що судна в регіоні дедалі частіше стають "темними" – це свідчить про те, що їхнє переміщення намагаються приховати.

Новини за темою: Іран та Росія підписали договір про будівництво залізничного коридору: Що це означає?

Видання зазначає, що минулого року виявили вересневий сплеск прогалин у даних стеження за судами на Каспії. Це сталося невдовзі після того, як Тегеран звинуватили у продажу БПЛА Москві. Вже восени РФ частіше використовувала іранські дрони по території України, зокрема проти критичної інфраструктури. 

Аналітики вважають, що західні союзники України мають мало сил, щоб зупинити такі поставки зброї.

"Немає ризику для іранського експорту в Каспійському морі через країни, що межують – у них немає можливості або мотиву перешкоджати такого роду обміну", – зазначив аналітик EOS Risk Group Мартін Келлі.

Новини за темою: Росіяни розглядають можливість виробництва іранських дронів у Білорусі, – ЦНС

Угода між Іраном та РФ

До речі, нещодавно Іран та Росія підписали угоду про будівництво залізничного коридору, який конкуруватиме з Суецьким каналом як основний світовий торговельний шлях.  

Будівництво залізниці Решт – Астара розглядається як важлива ланка в коридорі, призначеному для з'єднання Індії, Ірану, Росії, Азербайджану та інших країн залізницями та морем. Планується, що цей коридор конкуруватиме з Суецьким каналом як основний світовий торговельний шлях.

Санкції проти Ірану

В минулому місяці Кабінет міністрів України направив на розгляд РНБО пропозицію про посилення санкцій проти Ірану.

В уряді вважають, що попередні обмеження щодо осіб і компаній, безпосередньо причетних до постачання зброї Росії, не були сприйняті Тегераном як серйозне попередження. У зв'язку з цим Кабмін вирішив посилити обмеження.

Також Міністерство фінансів Сполучених Штатів запровадило санкції проти восьми топменеджерів іранського виробника безпілотників. Обмеження запроваджені проти ради директорів у відповідь на надання Тегераном безпілотників Росії для її війни проти України.

До того ж країни G7 обговорювали питання застосування санкцій проти китайських, південнокорейських і іранських компаній, які постачають Росії запчастини і технології військового призначення. У грудні 2022 року ЄС вже запровадив обмеження проти іранських військових та бізнесменів і чотирьох компаній, пов'язаних із виробництвом безпілотників, які Тегеран постачає Москві.

Поставки деталей в Росію

Завдяки схемам з обходу обмежень до Росії за час повномасштабної війни в Україні потрапили деталі літаків Boeing, Airbus та інших компаній вартістю на мільйони доларів. Влада США затримала росіянина і його партнера у справі про обхід санкцій.

Згідно з російськими митними документами, торік у РФ зі США успішно відправили тисячі партій деталей для літаків. Одержувачами виступили в тому числі підсанкційні авіакомпанії "Аерофлот", "Росія", "Перемога", "Урал", UTair, S7 Airlines.

Також відомо про більш ніж п'ять тисяч поставок у РФ, які включали різноманітні авіаційні деталі – від простих гвинтів до двигунів за сотні тисяч доларів. Ці поставки стали можливими завдяки незаконним схемам для обходу санкцій, в яких були задіяні підставні покупці. Більшість товарів надходили через такі країни, як Об'єднані Арабські Емірати, Туреччина, Китай та Мальдіви.

Читайте також:
Окупанти б’ють рекорд: Лише за березень суди РФ винесли майже 700 вироків за втечу зі служби Окупанти б’ють рекорд: Лише за березень суди РФ винесли майже 700 вироків за втечу зі служби
Росія може змінити тактику і обрати нові цілі для ударів по Україні, – ISW Росія може змінити тактику і обрати нові цілі для ударів по Україні, – ISW
Зброя і техніка: Міноборони вже уклало контрактів на понад 582 мільярда гривень Зброя і техніка: Міноборони вже уклало контрактів на понад 582 мільярда гривень
США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії, – ЗМІ США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії, – ЗМІ