USD
НБУ
39.34
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.69
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.34
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.69
Готівка
43.05

Іран пообіцяв МАГАТЕ співпрацю у питаннях моніторингу ядерних об’єктів: Що про це думають експерти

В агентстві очікують від Тегерану "швидке та повне виконання Спільної заяви"
Президент Ірану Ебрагім Раїсі
Президент Ірану Ебрагім Раїсі
Джерело: Reuters
Іран надав Міжнародному агентству з атомної енергії запевнення в готовності сприяти розслідуванню стосовно часток урану, виявлених МАГАТЕ на незаявлених іранських об’єктах, і навіть перевстановити вилучене раніше обладнання для моніторингу його ядерних об’єктів.

Про це з посиланням на спільну заяву агентства й уряду Ірану за підсумками поїздки до цієї країни очільника МАГАТЕ Рафаеля Гроссі повідомляє Reuters.

Деталі

Іранська сторона надала обіцянки всього за два дні до щоквартального засідання Ради керуючих МАГАТЕ, й хоча у самій заяві міститься мало деталей, імовірність покращення взаємодії між двома сторонами може дозволити Тегерану уникнути жорсткої резолюції агентства стосовно Ірану.

Тегеран також дозволить повторно встановити додаткове обладнання для моніторингу, яке було встановлено в рамках ядерної угоди 2015 року, але минулого року було вилучено, оскільки угода розпалась після виходу з неї у 2018 році США за тодішнього президента Дональда Трампа.

Що говорять експерти

В ефірі UWN політолог Артем Бронжуков допустив, що Росія має відношення до розвитку іранської ядерної програми.

"Цілком імовірно, що Росія для того, аби знову ж таки створити черговий етап ескалації, пришвидшить і допоможе Ірану створити ядерну боєголовку. Це потрібно для того, аби розмити фокус уваги з себе і створити ще одну точку нестабільності в світі. Це їм вигідно. Якраз чим відрізняються авторитарні терористичні режими, тим, що вони менше думають про політику, вони думають про доцільність", – зазначив політолог. 

Новини за темою: Україна стає "бойовою лабораторією" для випробування іранського озброєння, – Пентагон

Також директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос в ефірі UWN уточнив, що коли Іран допускає МАГАТЕ до себе в країну, до ядерних об’єктів і дозволяє проводити інспекцію, вже ж таки не може ще свідчити про те, що Тегеран повертається до загальної цивілізації і не буде більше співпрацювати з Москвою.

"Я взагалі зараз не бачу можливості Ірану повернення до цивілізованого світу, режим там чим далі, тим більше стає середньовічним і поки що немає ніяких шансів. Те, що вони повернуться до якогось формату до 10 року співпраці або раніше, навіть 15 року співпраці. Тому що риторика Корпусу вартових Ісламської революції і його оточення залишається в’язницею, вони своїх планів не міняють і в тому числі, якщо ми говоримо про постачання дронів і іншого обладнання Росії, я не думаю, що саме ця обставина може змінити їх плани", – вважає експерт. 

Також Семиволос зауважив, що росіянам зараз співпраця з Тегераном набагато вигідніша, ніж Ірану з Росією. Проте існує маркер того, що частина іранського політичного світу отримує від співпраці з Москвою великі дивіденди. Отже, виходячи з цього, можна припустити, що саме для цієї групи ця співпраця може навіть більш вигідніше, ніж для росіян.

Раніше

Під час слухань у комітеті Палати представників США заступник міністра оборони з політичних питань Колін Каль заявив, що після того, як адміністрація Трампа у 2018 році вийшла зі Спільного всеосяжного плану дій (СВПД), Іран суттєво розвинув спроможності для створення ядерної бомби, і тепер він здатний зробити це за 12-денний цикл.

Читайте також:
США готувалися до ядерного удару РФ по Україні наприкінці 2022 року, – CNN США готувалися до ядерного удару РФ по Україні наприкінці 2022 року, – CNN
Росія готується до вторгнення Китаю та тренується застосовувати ядерну зброю, – FT Росія готується до вторгнення Китаю та тренується застосовувати ядерну зброю, – FT
МАГАТЕ цього тижня фіксувало потужні вибухи на Запорізькій АЕС МАГАТЕ цього тижня фіксувало потужні вибухи на Запорізькій АЕС
Повідомлення про ядерну російську зброю в космосі можуть бути реальними, – експерт Повідомлення про ядерну російську зброю в космосі можуть бути реальними, – експерт