USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Іран будує ядерний об'єкт так глибоко під землею, що авіаудари США не зможуть його досягти, – AP

Це ускладнює зусилля Заходу зупинити Тегеран від потенційної розробки атомної бомби
ядерні об'єкти Ірану_1
Джерело: The Associated Press
Іран будує ядерний об'єкт настільки глибоко в землі, що він, імовірно, виходить за межі радіуса дії найновішої американської зброї, призначеної для знищення таких об'єктів. Про це пише Associated Press із посиланням на експертів та супутникові знімки.

Фотографії та відео з супутника показують, що Тегеран копає тунелі в горах Загрос поблизу ядерного майданчика в Натанзі, який зазнає неодноразових диверсійних атак на тлі протистояння Ірану із Заходом через атомну програму цієї близькосхідної країни.

"Глибина об'єкта викликає занепокоєння, тому що нам було б набагато важче. Його було б набагато важче знищити за допомогою звичайної зброї, як-от типової бункерної бомби", – сказав науковий співробітник центру, який аналізував будівництво, Стівен Де Ла Фуенте.

Видання зазначає, що це ускладнює зусилля Заходу зупинити Тегеран від потенційної розробки атомної бомби, оскільки дипломатія щодо його ядерної програми залишається в глухому куті. У лютому МАГАТЕ виявило, що Іран збагатив уран до 84% – це лише на 6% менше, ніж необхідно для створення ядерної зброї.

Джерело: The Associated Press

Завершення будівництва такого об’єкта "було б кошмарним сценарієм, який ризикує розпалити нову ескалаційну спіраль", попередила директорка з політики нерозповсюдження Асоціації контролю над озброєннями Келсі Девенпорт.

"З огляду на те, наскільки Іран близький до бомби, у нього дуже мало можливостей активізувати свою програму, не порушивши червоні лінії США та Ізраїлю. Тому на цей час будь-яка подальша ескалація збільшує ризик конфлікту", – наголосила вона.

Новини за темою: Іран пообіцяв МАГАТЕ співпрацю у питаннях моніторингу ядерних об’єктів: Що про це думають експерти

У самому Тегерані, коментуючи будівництво, стверджують, що "мирна ядерна діяльність Ірану є прозорою та перебуває під гарантіями Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ)". Мовляв, новий об'єкт потрібен для виробництва центрифуг.

Але експерти кажуть, що розмір будівельного проєкту вказує на те, що Тегеран, імовірно, зможе використовувати підземний комплекс також для збагачення урану, а не лише для будівництва центрифуг.

Раніше

Під час слухань у комітеті Палати представників США заступник міністра оборони з політичних питань Колін Каль заявив, що після того, як адміністрація Трампа у 2018 році вийшла зі Спільного всеосяжного плану дій (СВПД), Іран суттєво розвинув спроможності для створення ядерної бомби, і тепер він здатний зробити це за 12-денний цикл.

Читайте також:
Ізраїль у рамках відповіді на атаку 14 квітня завдав ударів по Ірану Ізраїль у рамках відповіді на атаку 14 квітня завдав ударів по Ірану
Зброя РФ допоможе Ірану посилити захист від авіаударів Ізраїлю, – джерела Зброя РФ допоможе Ірану посилити захист від авіаударів Ізраїлю, – джерела
США не будуть збивати дрони над Україною, як це було в Ізраїлі, – Кірбі США не будуть збивати дрони над Україною, як це було в Ізраїлі, – Кірбі
"Це оголошення війни", – президент Ізраїлю про атаку Ірану