USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Інфляція у квітні різко сповільнилась, – Держстат

Найбільше подорожчала свинина
інфляція_1
Джерело: відкриті джерела

Споживча інфляція у квітні цього року у річному вимірі становила 17,9% порівняно з 21,3% у березні. Якщо порівнювати місяць до місяця, як свідчать дані Держстату, то вона минулого місяця, порівняно з березнем, становила 0,2%, а з початку року – 3,2%.

На що найбільше зросли ціни

Найбільше у квітні подорожчала свинина – на 7,4%.

На 1,8–0,3% зросли ціни на яловичину, м'ясо птиці, кисломолочну продукцію, безалкогольні напої, рибу та продукти з риби, хліб, овочі.

В цілому, ціни на продукти харчування та безалкогольні напої на споживчому ринку зросли на 0,4%. 

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 1%, у т. ч. на тютюнові вироби – на 1,3%, алкогольні напої – на 0,8%.

Новини за темою: Інфляція цього року прогнозується на рівні 25% – це суттєво вплине на вартість продуктів, – Устенко

Ліки у квітні подорожчали на 1,2%.

На що ціни впали

Вартість яєць у квітні знизилася на 8,7%.

На 1,9–0,3% знизилися ціни на продукти переробки зернових, соняшникову олію, фрукти, рис, молоко, цукор.

Ціни на транспорт знизилися на 0,7% через здешевлення палива та мастил на 2,4%. На 0,8% подорожчав проїзд у залізничному пасажирському транспорті.

Що таке Індекс споживчих цін

Індекс споживчих цін, або інфляція є показником зміни в часі цін і тарифів на товари та послуги, які купує населення для невиробничого споживання. Розраховується щомісячно на основі даних про ціни (одержуються органами державної статистики шляхом щомісячної реєстрації цін і тарифів на споживчому ринку) та даних національних рахунків щодо витрат домогосподарств на кінцеве споживання по країні в цілому з подальшим розподілом (за результатами вибіркового обстеження умов життя домогосподарств).

Базовий індекс споживчих цін (базова інфляція) є субіндексом індексу споживчих цін. Його
побудова заснована на існуючих методологічних засадах щодо розрахунку індексу споживчих цін. Базова інфляція показує стійку динаміку цін із мінімізацією короткострокових нерівномірних змін цін,
викликаних шоками пропозиції та адміністративним регулюванням. 

Читайте також:
У березні річна інфляція знизилася до 3,2%: Що подешевшало найбільше? У березні річна інфляція знизилася до 3,2%: Що подешевшало найбільше?
Ціни на основні сільгоспкультури зростають, світ ризикує зіткнутися з продовольчою інфляцією, - Bloomberg Ціни на основні сільгоспкультури зростають, світ ризикує зіткнутися з продовольчою інфляцією, - Bloomberg
Ціни в Україні за 2023 рік зросли на понад 5%: У Мінекономіки спрогнозували 2024-й Ціни в Україні за 2023 рік зросли на понад 5%: У Мінекономіки спрогнозували 2024-й
У Держстаті розповіли, як зросли ціни на продукти в Україні за січень У Держстаті розповіли, як зросли ціни на продукти в Україні за січень