USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Індонезія хоче референдуму на "спірних" територіях України. Яка відповідь українського МЗС

Ніколенко заявив, що це не "спірні" території, а окуповані Росією
Олег Ніколенко
Речник МЗС Олег Ніколенко
Джерело: відкриті джерела

У межах мирного плану Індонезії щодо війни Росії проти України ООН пропонується "провести референдуми на спірних територіях". Натомість речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко заявив, що це не "спірні" території, а окуповані Росією.

"Між Україною та Російською Федерацією немає спірних територій, аби там проводити референдуми. Здійснивши акт агресії, РФ окупувала Крим, частини Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей. Факт – зафіксованих в офіційних документах ООН", – сказав речник.

Ніколенко додав, що "Україна цінує увагу, яку Індонезія приділяє питанню відновлення миру", проте нагадав про існування формули миру президента Володимира Зеленського. І єдиним варіантом для завершення війни є виведення російських військ з території України.

Іншими пунктами мирного плану Індонезії було припинення вогню, розведення сил на 15-кілометрову відстань та створення демілітаризованої зони.

Речник МЗС заявив, що це "теж не спрацює", оскільки Росія зараз намагається зірвати український контрнаступ.

"Припинення вогню без виводу російських військ із території України дозволить Росії виграти час, перегрупуватися, закріпитися на окупованих територіях та накопичити сили для нової хвилі агресії", – зазначив Ніколенко.

Раніше заступник глави Офісу президента Ігор Жовква наголошував, що для України не має бути ані "китайського", ані "ватиканського" та інших мирних планів, оскільки формула миру має бути тільки українською.

Детальніше про формулу миру Зеленського

Формулу миру озвучив президент України Володимир Зеленський у жовтні 2022 року лідерам країн "Групи семи" (G7). 

Формула миру включає 10 пунктів:

  1. Радіаційна та ядерна безпека.
  2. Продовольча безпека.
  3. Енергетична безпека.
  4. Звільнення всіх полонених і депортованих.
  5. Виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку.
  6. Виведення російських військ і припинення бойових дій.
  7. Повернення справедливості.
  8. Протидія екоциду.
  9. Недопущення ескалації.
  10. Фіксація закінчення війни.
Читайте також:
Заборона видачі паспортів чоловікам призовного віку за кордоном не стосується консульств, – МЗС Заборона видачі паспортів чоловікам призовного віку за кордоном не стосується консульств, – МЗС
Обмеження на консульські послуги для чоловіків: Кого стосується та як довго це триватиме Обмеження на консульські послуги для чоловіків: Кого стосується та як довго це триватиме
Консульства призупинили надавати послуги чоловікам призовного віку. МЗС обіцяє, що скоро розʼяснить подальший порядок роботи Консульства призупинили надавати послуги чоловікам призовного віку. МЗС обіцяє, що скоро розʼяснить подальший порядок роботи
МЗС наказало припинити усі консульські дії щодо українців призовного віку МЗС наказало припинити усі консульські дії щодо українців призовного віку