USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Гірше за Фукусіму та Чорнобиль: Працівники ЗАЕС попереджають про можливість катастрофи

За останні тижні на Запорізькій АЕС зросла активність російських окупантів
ЗАЕС
Джерело: відкриті джерела

Двоє анонімних співробітників Запорізької атомної електростанції розповіли Sky News про реальний стан справ на станції.

Працівники зазначають, що за останні тижні на ЗАЕС зросла активність російських окупантів. На станцію перекидають більше бронетехніки та боєприпасів, росіяни зміцнюють позиції.

"Збройні сили України не будуть обстрілювати станцію. Тому вони тут множать кількість військ і техніки. Бо якби вони робили це в іншому місці, то точно були б обстріляні. Річ у тому, що півтора місяця тому на електростанції було вдвічі менше військ, а зараз їх у два рази більше, а значить, вони точно готуються до контрнаступу", – сказав один з працівників станції.

Росія навмисно обстрілювала лінії електропередачі, які необхідні для безпеки станції і механізму охолодження реакторів. Це порушило подачу електроенергії в Україну. Дії росіян вже сім разів призводили до відключення електроенергії на станції. П'ять з шести реакторів ЗАЕС зараз не працюють. Резервні генератори належним чином не обслуговують. До повномасштабної війни тут працювало 11 тис. осіб, а зараз близько 3,5 тисячі.

"Той самий дефіцит ремонтних робітників, які реально можуть обслуговувати і усувати неполадки. Якість працівників нижча, оскільки кваліфіковані кадри зникли. Тож в цілому ситуація тут погіршується", – зазначив один з працівників.

На станції бояться, що Росія може знову порушити роботу, провівши "атаку під чужим прапором". Загроза цього стає дедалі реальнішою. І попереджають, що наслідки аварії на найбільшій АЕС в Європі будуть жахливими.

"Рівень радіоактивного забруднення, а головне – площа зараження складе тисячі квадратних кілометрів суші і моря. Це буде набагато, набагато гірше, ніж на Фукусімі, і гірше, ніж в Чорнобилі", – додав один з працівників.

Міжнародне агентство з атомної енергії проводить перевірки на АЕС і закликає Росію негайно демілітаризувати територію. Немає ознак того, що росіяни збираються залишити станцію. Співробітників окупанти тримають у страху. Вони бояться тортур, в'язниці.

Читайте також:
Знущалися через сексуальну орієнтацію: Активісти розповіли, як росіяни катували представників ЛГБТК у Херсонській області Знущалися через сексуальну орієнтацію: Активісти розповіли, як росіяни катували представників ЛГБТК у Херсонській області
ЗАЕС знову опинилася на межі блекауту ЗАЕС знову опинилася на межі блекауту
"Вибори" на окупованих територіях: Рада закликала іноземні парламенти посилити тиск на РФ
Українців на окупованих територіях можуть депортувати, – розвідка Британії Українців на окупованих територіях можуть депортувати, – розвідка Британії