USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90

G7 обіцяє, що країни, які допомагають РФ у війні проти України, "заплатять високу ціну", – документ

Спільну заяву зробили глави МЗС країн G7 перед основною зустріччю лідерів "Групи семи" у травні
G7
G7
Джерело: відкриті джерела

Міністри закордонних справ країн G7 провели зустріч у Японії, пообіцявши подальшу підтримку Україні та пригрозивши "високою ціною" країнам, які зважаться допомогти РФ у війні. Про це йдеться у спільному комюніке міністрів "Великої сімки".

"Ми підтверджуємо наш заклик до третіх сторін припинити допомогу Росії у веденні війни або заплатити за це високу ціну. Ми посилимо нашу координацію для запобігання та реагування на постачання зброї третіми сторонами в Росію", – йдеться в заяві.

Там також рішуче засудили погрози Росії розмістити тактичну ядерну зброю в Білорусі, назвавши їх неприйнятними.

"Будь-яке застосування хімічної, біологічної або ядерної зброї Росією матиме важкі наслідки", – стверджують у G7.

Крім того, "Велика сімка" готова до подальшого посилення обмежень проти Росії за її агресію проти України.

"Ми, як і раніше, сповнені рішучості робити санкції проти РФ ще більш інтенсивними", – наголошується в заяві.

В Офісі президента України вже відреагували

Керівник ОП Андрій Єрмак зазначив, що країни G7 погодилися блокувати російські активи доти, доки не завершиться війна в Україні.

"Блокування і передача російських активів на відновлення України. Ось це рецепт боротьби з російським терором. Кожен у тій країні має відчути ціну злочинів. І це лише один із прикладів", – написав він.

Позиція G7 щодо Китаю

У документі також торкнулися теми Китаю, звинувативши Пекін у розпалюванні напруженості в Південно-Китайському морі.

"Для великих претензій Китаю в Південно-Китайському морі немає жодних правових підстав, і ми засуджуємо мілітарну активність Китаю в цьому регіоні", – зазначили вони за підсумками дводенних засідань.

Позиція країн "Великої сімки" щодо Тайваню залишається незмінною.

Зазначимо, що комюніке, яке погодили міністри закордонних справ, підготовлено для майбутнього саміту лідерів країн G7, який відбудеться в Хіросімі наступного місяця.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський прийняв запрошення взяти участь у саміті країн "Групи семи" у травні у форматі онлайн.

Читайте також:
На тлі скандалу. Генштаб звільнив Наталію Гуменюк з посади спікера Сил оборони півдня На тлі скандалу. Генштаб звільнив Наталію Гуменюк з посади спікера Сил оборони півдня
Україна вперше збила російський бомбардувальник Ту-22М3: Деталі операції Україна вперше збила російський бомбардувальник Ту-22М3: Деталі операції
Росія завдала масованого удару по Дніпропетровщині: Зруйновано будинки, є жертви та поранені Росія завдала масованого удару по Дніпропетровщині: Зруйновано будинки, є жертви та поранені
G7 активізує постачання ППО для України G7 активізує постачання ППО для України