USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

ФСБ конфісковує паспорти високопосадовців, щоб запобігти їх виїзду за кордон, – FT

Параноя Путіна щодо витоків інформації та дезертирства набирає нових обертів
ФСБ
Джерело: відкриті джерела

Співробітники ФСБ Росії конфісковують закордонні паспорти високопосадовців і керівників державних компаній, щоб запобігти виїзду за кордон, оскільки параноя щодо витоків інформації та дезертирства поширюється режимом президента Володимира Путіна. Про це пише видання Finansial Times.

Остаточне "закручування гайок"

Видання пише, що силовики посилили вимоги до працівників державного сектору і чиновників вищого рангу. Посилення тиску відображає глибоку підозру Кремля та ФСБ, агентства-наступника КДБ, щодо лояльності російської цивільної еліти, багато з яких приватно виступають проти війни в Україні та стурбовані її впливом на їхній спосіб життя.

Це підтвердили у Кремлі. Речник Путіна Дмитро Пєсков заявив, що Росія посилила обмеження на закордонні поїздки для тих, хто працює в "чутливих" сферах.

Новини за темою: Оточення Путіна після ордеру на його арешт почало терміново шукати нового господаря, – експерт

"Для цього існують більш суворі правила. Десь вони формалізовані, а десь залежать від конкретного рішення... про конкретних співробітників", – сказав він Financial Times.

Повернення до СРСР

У радянські часи чиновники, що мали хоч який-небудь доступ до державних таємниць, були зобов'язані тримати свої паспорти у "спеціальному відділі", який функціонував у всіх міністерствах та підприємствах.

Так продовжувалося в Росії і після розвалу СРСР, однак до 2014 року цих правил майже не дотримувалися. Після анексії Криму ФСБ почала активно перешкоджати виїзду чиновників у США і Велику Британію. А після повномасштабного вторгнення в Україну минулого року силовики остаточно "закрутили гайки" всім, хто мав доступ до державних таємниць. Навіть колишнім чиновникам, що вже давно знаходяться на пенсії, або перейшли працювати в інші місця.

На сьогодні доходить навіть до того, що  керівникам великих державних промислових компаній заборонено подорожувати більше ніж за дві години їзди від Москви без офіційного дозволу. 

"Зараз вони (ФСБ, – ред.) приходять до певних людей і кажуть: "Здайте, будь ласка, ваші червоні цивільні паспорти, тому що у вас є доступ до конфіденційної інформації для батьківщини, тому ми хочемо контролювати ваші пересування", – розповіла колишня посадова особа російського Центрального банку Олександра Прокопенко, додавши, що російські спецслужби мають майже повну свободу тлумачень норм змін до законів про державну таємницю, шпигунство та державну зраду.

Чому Кремль "закручує гайки"

Все просто. Серед російської еліти зростає невдоволення воєнними поразками Росії, і як санкції відбиваються на їхньому житті.

"Колись вони могли витрачати свої багатства на особняки, яхти та школи-інтернати для своїх дітей на Заході, а тепер російські чиновники та олігархи засмучуються тим, що вони обмежені країнами, які не вважаються "недружніми", – пише FT.

Новини за темою: Пригожин пародіює Путіна і мітить у президенти РФ, – ISW

Один з яскравих прикладів цьому – оприлюднена розмова між Фархадом Ахмедовим, російсько-азербайджанським олігархом, який потрапив під санкції, та Йосипом Пригожиним, пов’язаним з Кремлем музичним продюсером, чия дружина, відома співачка Валерія, виступала на провоєнному концерті разом із Путіним минулого року.

Співрозмовники скаржилися на зростаючу міжнародну ізоляцію Росії та тиск з боку спецслужб. "Вони обдурили нас, наших дітей, їхнє майбутнє і свою долю. Ти розумієш?" – сказав Ахмедов під час телефонної розмови. "Ми всі розуміємо, що там відбувається. Поїхати на Мальдіви, в Дубай... Не знаю... на Алтай, на Байкал, куди хочете, але тримайтеся якомога далі від Москви", – додав він.

Читайте також:
Окупанти б’ють рекорд: Лише за березень суди РФ винесли майже 700 вироків за втечу зі служби Окупанти б’ють рекорд: Лише за березень суди РФ винесли майже 700 вироків за втечу зі служби
Росія може змінити тактику і обрати нові цілі для ударів по Україні, – ISW Росія може змінити тактику і обрати нові цілі для ударів по Україні, – ISW
США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії, – ЗМІ США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії, – ЗМІ
Росіяни модернізують Росіяни модернізують "Шахеди" та нарощують темпи їхнього виробництва