USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 6 1 0 6 0 (+800)
USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85

"Енергоатом" і Rolls-Royce SMR підписали Меморандум про будівництво малих модульних реакторів. Що це таке?

Нова технологія, яка може принести користь Україні
Малі модульні реактори
Джерело: відкриті джерела

ДП "НАЕК "Енергоатом" та компанія Rolls-Royce SMR підписали Меморандум про взаєморозуміння, який передбачає пошук можливостей розгортання в Україні малих модульних реакторів (ММР), коли країна почне відбудовуватись. Про це сказано у повідомленні пресслужби "Енергоатома". 

"Відповідно до меморандуму Rolls-Royce SMR зобов’язується підтримувати відновлення України шляхом розгортання електростанції із заводським малим модульним реактором (SMR), яка буде здатна генерувати такий обсяг безвуглецевої електроенергії, якої вистачатиме для живлення мільйона будинків протягом понад 60 років", – сказано у повідомленні.

Що таке ММР?

Як пише "Економічна правда", малі модульні реактори – це нова технологія, що розвивається в усьому світі.

Малими їх називають через відносно невелику потужність – до 300 МВт проти 950 МВт на АЕС, та розміри. Якщо традиційний реактор займає площу близько 400 тис. кв. м, то ММР – 40 тис. кв. м.

Ще одна відмінність – вони складаються з модулів, які можуть виготовлятися на заводах та збиратися в місці їх розташування.

У ММР проходить той самий процес ядерного поділу, як у звичайних реакторах, які експлуатує "Енергоатом": уранові паливні стрижні в реакторі за допомогою ланцюгової ядерної реакції нагрівають воду у внутрішньому контурі.

Після цього нагріта вода передає температуру в зовнішній паровий контур, пара рухає турбіну, яка виробляє електрику.

Читайте також:
В Україні планують збудувати завод із виробництва ядерного палива В Україні планують збудувати завод із виробництва ядерного палива
Міністр Галущенко має нести відповідальність за те, що в Міністр Галущенко має нести відповідальність за те, що в "Енергоатомі" працівник отримує 19 тисяч доларів зарплати, – експерт
З З "креативною" посадою і зарплатнею в понад 700 тис. гривень в місяць: Як оцінюють роботу працівників в "Енергоатомі"?
Топменеджер Топменеджер "Енергоатома" виїхав у відпустку в Польщу, звільнився та залишився за кордоном