USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 6 1 0 6 0 (+800)
USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85

Експрезидент Косова наступного тижня постане перед Гаазьким судом

Йому висунуто звинувачення за 10 пунктами у воєнних злочинах і злочинах проти людяності
експрезидент Косово Хашим Тачи
Джерело: Reuters

Колишній президент Косова Хашим Тачі вже в понеділок, 3 квітня, постане перед судом у Гаазі. Йому висунуто звинувачення у воєнних злочинах під час війни із Сербією в 1998–1999 роках. Про це повідомляє Reuters.

Як відомо, у листопаді 2020 року спецсуд Косова в Гаазі висунув Тачі обвинувачення за 10 пунктами у воєнних злочинах і злочинах проти людяності, включно з переслідуваннями, убивствами, катуваннями і насильницькими зникненнями людей під час війни.

Тачі незабаром після цього подав у відставку з посади президента і був переведений під варту в Гаагу. Трьом його найближчим соратникам, включно з двома колишніми спікерами парламенту, висунуто ті самі обвинувачення, що й колишнім бойовикам Визвольної армії Косова (ВАК).

Усіх підозрюваних звинувачують у "спільному злочинному підприємстві... яке здійснювало широкомасштабні або систематичні напади" на сербську цивільну меншину в Косові, а також на косовських албанців – супротивників ВАК. При цьому фігуранти заперечують звинувачення.

Коли бойові дії стихли і сербські війська під бомбардуваннями НАТО покинули Косово, Тачі пішов у політику. Коли Косово проголосило незалежність 2008 року, він був прем'єр-міністром, а 2016 року став президентом.

Що кажуть у суді?

Спеціальний суд щодо Косова вважає Тачі відповідальним майже за 100 вбивств мирних жителів під час війни 1998–1999 років. Після оголошення звинувачень у листопаді 2020 року він подав у відставку і добровільно здався суду.

Раніше палата попереднього провадження Міжнародного кримінального суду в Гаазі 17 березня видала ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дітей у РФ Марії Львової-Бєлової.

При цьому головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан наголосив, що Путін може постати перед судом за злочини, скоєні під час війни Росії в Україні, попри аргументи Кремля про те, що на країну не поширюються рішення Міжнародного кримінального суду.

Читайте також:
Від початку великої війни українці виграли 397 судів щодо відшкодування збитків Росією Від початку великої війни українці виграли 397 судів щодо відшкодування збитків Росією
Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт двох російських командувачів – дальньої авіації та флоту Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт двох російських командувачів – дальньої авіації та флоту
Україна погодилася на зміну формату трибуналу над Росією, – ЗМІ Україна погодилася на зміну формату трибуналу над Росією, – ЗМІ
Байден наказав передати докази воєнних злочинів РФ в Україні суду в Гаазі Байден наказав передати докази воєнних злочинів РФ в Україні суду в Гаазі