USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

У дронах Shahed знайшли запчастини з країн – партнерів України, – Данілов

Запчастини виробництва 2019–2021 років РФ могла закупити заздалегідь, ще під час підготовки до повномасштабної війни
шахед дрон
Джерело: відкриті джерела

У безпілотних літальних апаратах Shahed знайшли запчастини з країн, які є партнерами України. Про це розповів секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов в ефірі телемарафону.

Він наголосив, що необхідно розібратися, як Росія, перебуваючи під санкціями, використовує запчастини країн, які є дуже дружніми до України, її партнерами.

"Це не перший такий випадок. Ми розуміємо, з чого складаються ті чи інші компоненти Shahed. Ми маємо в наявності майже цілий Shahed. Так сталося, що приземлили неодноразово наші військові цю мерзоту залізну, яка несе смерть нашим громадянам. Розібрали і, на жаль, виявили там частини, які не виробляються ані в Ірані, ані в Росії", – розповів Данілов.

Водночас секретар РНБО відзначив, що запчастини виробництва 2019–2021 років могли закупити заздалегідь, ще під час підготовки до повномасштабної війни.

"Але це не знімає певних процесів, які знаходяться на контролі і доповідалися на засіданні Ставки сьогодні", – наголосив він.

Двигуни іранських "Шахедів" розроблені з використанням крадених технологій

Британська організація Conflict Armament Research (CAR), яка досліджує компоненти зброї, встановила, що Іран вкрав технології будування двигунів, що використовуються у безпілотниках Shahed-136. Саме ці дрони Тегеран продав Москві, пише CNN.

Цієї технології, за даними видання, вже 20 років.

У 2006 році Іран вкрав двигуни для безпілотників німецької компанії Limbach Flugmotoren. Через три роки іранський інженер на ім’я Юсеф Абуталебі оголосив, що його компанія побудувала двигун БПЛА.

CAR досліджувала компоненти Shahed-136 з минулого року. Було підтверджено, що двигун у Shahed-136 був реконструйований іранською компанією під назвою Oje Parvaz Mado Nafar, відомою як Mado, яка базується в місті Shokuhieh у провінції Кум.

Компанія вже знаходиться під санкціями Великої Британії, США, Європейського Союзу, Швейцарії, Австралії та Нової Зеландії. 

Дослідники CAR знайшли маркування Mado на ковпачках свічок запалювання в двигунах дрона, а також послідовності серійних номерів, які використовував Mado.

За словами західних урядів і ООН, Mado відіграє вирішальну роль у розширеній індустрії безпілотників Ірану. Той самий серійний номер також був помічений слідчими Організації Об'єднаних Націй, які досліджували атаки безпілотників на Саудівську Аравію, нібито здійснені союзниками Тегерана хуситами в Ємені, а також ракетні атаки минулого року на Абу-Дабі, один з Об’єднаних Арабських Еміратів.

Конструкція двигуна Mado говорить про інтенсивні зусилля Ірану, які тривають близько 20 років щодо того, щоб придбати західні технології для своїх безпілотників і ракет в умовах широких міжнародних санкцій.

Додамо, раніше ми писали, що росіяни почали прибирати маркування з більшості чипів у своїх дронах.

Читайте також:
Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist
Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію
Повернення українських чоловіків додому: Які країни погодились. Оновлено Повернення українських чоловіків додому: Які країни погодились. Оновлено
В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт