USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 8 4 0 3 0 (+1740)
USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00

Для повноцінного відновлення Маріуполя знадобиться 20 років, – Бойченко

З відновленням міста після деокупації готові допомагати міжнародні партнери
Маріуполь_7
Фоторепортаж Євгена Малолєтки про блокадний Маріуполь
Джерело: The Associated Press

Для повноцінного відновлення тимчасово окупованого Маріуполя до стану, яким він був до повномасштабного вторгнення Росії, знадобиться 20 років. Про це повідомив міський голова Маріуполя Вадим Бойченко.

"Якщо говорити про план Mariupol Reborn, то він складається з двох частин. "План швидких дій" передбачає два роки і 154 проєкти. Якщо говоримо про повне відродження міста до тої чисельності населення, яка була до війни, – це 20 років", – зазначив Бойченко.

За його словами, до повного відновлення входить не тільки ліквідація наслідків окупації та відновлення, а й будівництво нового міста – сучасного, з новою моделлю економіки.

Також мер Маріуполя зазначив, що, за попередніми даними, для відбудови міста потрібно 14,5 мільярдів доларів. Міська влада вже звернулася до Європейського банку реконструкції і розвитку, чиї фахівці мають допомогти із визначенням чітких строків та вартості необхідних робіт.

Що кажуть міжнародні партнери?

За словами Бойченка, все більше міжнародних партнерів готові допомагати у відновленні Маріуполя після деокупації.

"Fast Recovery Plan ми побудували разом з нашими партнерами з Великої Британії, а оці зараз напрацювання архітектурні – це уряд Сполучених Штатів Америки. Це наші партнери, які долучаються, міста, і готові разом з нами формувати нову економічну модель. Це великі аудиторські компанії, які так само хочуть порахувати, що таке нова економічна модель і дати нам ніші, дати нам пропозиції, як буде виглядати Маріуполь в загальноекономічному такому формуванні і як буде виглядати Маріуполь в глобальному сенсі життя і відродження України і безпосередньо економіки Маріуполя", – додав Бойченко.

Що відомо про ситуацію в Маріуполі?

На початку квітня цього року ми писали, що у тимчасово захопленому Маріуполі внаслідок обстрілів російських військ пошкоджені 90% шкіл. Ішлося про 54 навчальні заклади. З них 19 мали критичні ушкодження, 8 шкіл було зруйновано повністю.

Згодом повідомлялося, що Росія робить усе можливе для того, щоб у найкоротші терміни перетворити Маріуполь на великий логістичний хаб для експорту зерна з тимчасово окупованих територій Донецької та Запорізької областей. Для цього представники окупаційної влади відновлюють морський порт, який згодом також використовуватимуть для ввезення російського озброєння.

Вже в середині серпня радник міського голови Петро Андрющенко в ефірі UWN повідомив, що до маріупольської лікарні привезли 50 поранених російських окупантів після ураження військової бази у селі Юр'ївка 14 серпня.

За його словами, така ситуація була незвичною для окупованого міста, бо ж раніше до лікарень Маріуполя звозили окупантів з легкими пораненнями чи пораненнями середньої тяжкості.

Читайте також:
У ГУР ідентифікували військових злочинців, які обстрілюють Україну крилатими ракетами У ГУР ідентифікували військових злочинців, які обстрілюють Україну крилатими ракетами
Не військовий, а економіст: Що відомо про нового міністра оборони РФ Бєлоусова і що від нього чекати Не військовий, а економіст: Що відомо про нового міністра оборони РФ Бєлоусова і що від нього чекати
Держсекретар США впевнений, що Україна здатна утримати лінію фронту на сході Держсекретар США впевнений, що Україна здатна утримати лінію фронту на сході
"Надзвичайно небезпечний момент", - Кемерон про загострення ситуації на Харківщині