USD
НБУ
38.80
Готівка
39.20
EUR
НБУ
42.25
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 3 2 3 9 0 (+840)
USD
НБУ
38.80
Готівка
39.20
EUR
НБУ
42.25
Готівка
42.90

Обидві палати Конгресу США схвалили підвищення ліміту держборгу, – Reuters

Президент Байден привітав "швидке ухвалення" Конгресом важливого рішення
Білий дім
Білий дім, США
Джерело: Bloomberg

Палата представників і Сенат Конгресу Сполучених Штатів Америки ухвалили компромісний законопроєкт про підвищення ліміту держборгу після чотирьох місяців дебатів, що дасть змогу економіці країни уникнути дефолту. Документ відправили на підпис глави Білого дому, пише Reuters.

Так, Сенат проголосував за проєкт закону, продовживши фінансові повноваження уряду США щодо державного боргу до січня 2025 року. Ініціативу підтримали 63 сенатори, 36 висловилися проти.

"Уникаємо дефолту сьогодні (2 червня - ред.) ввечері", - сказав лідер більшості в Сенаті Чак Шумер, керуючи законодавством через свою палату зі 100 членів.

Водночас президент США Джо Байден привітав "швидке ухвалення" Конгресом важливого рішення.

"Ця двопартійна угода є великою перемогою для нашої економіки та американського народу", - наголосив американський лідер.

Угода про збільшений ліміт держборгу США не вплине на допомогу Україні

Двопартійна угода щодо запобігання боргового дефолту не обмежить здатність адміністрації президента США надавати більше допомоги Україні. Про це днями заявляв офіційний представник Білого дому в коментарі Bloomberg на умовах анонімності.

За словами чиновника, будь-яка додаткова військова допомога буде проходити через Конгрес як додатковий захід, на який не поширюватимуться обмеження угоди на федеральні витрати.

"Крім того, директорка бюджету Білого дому Шаланда Янг сказала, що не очікує, що угода матиме якийсь вплив на здатність адміністрації отримати більше фінансування для України. Наразі незрозуміло, коли Білий дім може попросити у Конгресу додаткове фінансування для України", – писало ЗМІ.

Заява Байдена про досягнення угоди щодо межі держборгу

28 травня президент США Джо Байден заявив про досягнення угоди зі спікером Палати представників Конгресу щодо межі державного боргу. Про це повідомляла пресслужба Білого дому.

Як зазначав глава держави, досягнення угоди є важливим кроком, який скоротить видатки та захистить критично важливі програми для працівників, а також продовжить розвивати економіку та дозволить уникнути дефолту.

Джо Байден

Джерело: відкриті джерела

"Угода є компромісом, а це означає, що не всі отримують те, що хочуть. Такою є відповідальність управління. Ця угода є гарною новиною для американського народу, тому що вона запобігає тому, що могло б стати катастрофічним дефолтом і призвести до економічного спаду, спустошення пенсійних рахунків і втрати мільйонів робочих місць", – зауважував американський лідер.

Можливий дефолт у США

Крайній термін підвищення державного боргу в Сполучених Штатах Америки раніше був встановлений на 1 червня, проте потім його перенесли до 5 червня.

Варто зазначити, що ризик дефолту був би, якби Байден і спікер Палати представників Конгресу не досягли угоди.

Тож уряд не мав би змоги позичати гроші для покриття видатків, що загалом позначилося б на фінансових ринках і стрибку відсоткових ставок.

Чи є загроза фінансовій підтримці Україні?

Раніше координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки Джон Кірбі зазначав, що навіть у разі оголошення дефолту, США й надалі б підтримували Україну військовою допомогою.

"Що стосується підтримки України, то вона залежить від асигнувань, які були виділені нам Конгресом минулого року. Ми все ще задіюємо ці виділені кошти й очікуємо, що зможемо продовжувати робити це до кінця поточного фінансового року (до 30 вересня, – ред.)", – наголосив Кірбі.

Відзначимо, у грудні президент Байден підписав закон про пакет допомоги Україні на 45 млрд доларів у межах законопроєкту про витрати на кінець року. Чиновники адміністрації заявили, що мають виділити достатньо грошей, щоб вистачило до кінця цього фінансового року у вересні.

За даними Держдепартаменту, США надали 36,9 млрд доларів допомоги у сфері безпеки з початку російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

Новини за темою: Державний борг України зменшився на понад пів мільярда доларів у лютому
Читайте також:
Трамп хоче залучити до передвиборчої кампанії лобіста Манафорта, раніше засудженого за шахрайство, – WP Трамп хоче залучити до передвиборчої кампанії лобіста Манафорта, раніше засудженого за шахрайство, – WP
Уряд затвердив план для Ukraine Facility: Що передбачає програма Уряд затвердив план для Ukraine Facility: Що передбачає програма
Торік українські облцентри виділили на ЗСУ 19,5 мільярда гривень: Майже половину грошей дав Київ Торік українські облцентри виділили на ЗСУ 19,5 мільярда гривень: Майже половину грошей дав Київ
Без TikTok?: Палата представників США ухвалила законопроєкт, який передбачає заборону соцмережі Без TikTok?: Палата представників США ухвалила законопроєкт, який передбачає заборону соцмережі