USD
НБУ
39.79
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.38
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 0 2 6 0 (+730)
USD
НБУ
39.79
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.38
Готівка
42.95

Чи підпорядкована УПЦ МП Російській православній церкві? Відповідає релігієзнавець Ігор Козловський

В УПЦ МП наразі, за словами Козловського, "дуже дивне положення"
Ігор Козловський
Джерело: скріншот

Вплив Московського патріархату на нинішню УПЦ МП може продовжуватися – це пов'язано з "досить дивним положенням" цієї церкви з точки зору світового православ'я. Про це в ефірі Ukraine World News заявив релігієзнавець Ігор Козловський.

"Що стосується Української православної церкви, вона знаходиться в такій "сірій зоні" зараз. З одного боку вони заявили, що вони начебто розривають стосунки з Московським патріархатом, але насправді для того, щоб бути канонічною церквою, вони залишили цей пункт у своєму статуті, який зазначає, що їх існування може бути тільки тоді, коли вони знаходяться в єдності з Московським патріархатом", – зазначив він. 

Тобто?

Тобто, за словами Козловського, вони залишили згадку про грамоту, яку видав Патріарх Алексій II у 90 році, у якій зазначено, що Українська православна церква є самостійна, але вона з’єднується зі світовим православ’ям через Московський патріархат.

"Тобто можна сказати, що вона залишила канонічну єдність, канонічний зв’язок, і цей зв’язок вони також не заперечують і це означає, що вплив Московського патріархату на них може продовжуватись". 

Як їм бути в цій ситуації?

"В цій ситуації, якщо вони б хотіли дійсно розірвати і не продовжувати свій шлях, як канонічна церква вони повинні заявити про свою автокефалію, далі розіслати так звані мирні листи всім предстоятелям інших канонічних православних церков і далі вступити в діалог насамперед із Вселенським патріархом, з іншими очільниками православних церков, з Православною церквою України для того, щоб показати, що вони дійсно християни, а християни повинні базувати будь-який діалог на любові, на мирному співіснуванні і головне – не допускати мови ворожнечі. Ми тут бачимо, що, на жаль, такої волі, церковної волі у них не вистачає, вони продовжують знаходитися в такому досить дивному положенні з точки зору світового православ’я. Вони розглядаються як Російська православна церква в Україні, хоч із назвою УПЦ".

За словами Козловського, в УПЦ МП є опозиція, опозиційні священники, "які вступили в діалог зі священниками Православної церкви України, написали звернення до свого єпископату з проханням пояснити, чи вони дійсно є автокефальними, що це означає в їх існуванні зараз і як єпископат сподівається далі рухатися і представляти український народ, якщо вони дійсно українська церква".

Відповіді не було

"Це і є проблема, що вони не налаштовані на діалог як внутрішньоцерковний, так і зовнішньо – ні з громадянським суспільством, ні з державою Україна, ні з іншими християнськими церквами. Тобто це не християнська позиція", – резюмував Козловський. 

Раніше

Уряд визнав таким, що втратило чинність, розпорядження 2013 року про передання в безоплатне користування монастирю УПЦ МП будівель і споруд Києво-Печерської лаври.

"Низкою законних рішень управління майном лаври перейшло до держави, бо саме держава є власником цих об’єктів", – повідомив глава Мінкульту Олександр Ткаченко. 

Читайте також:
СБУ взялася за клірика УПЦ (МП), який закликав молитися за рашистів у війні проти України СБУ взялася за клірика УПЦ (МП), який закликав молитися за рашистів у війні проти України
РПЦ закликала до РПЦ закликала до "священної війни" в Україні: Як реагує УПЦ
"Під прикриттям" УПЦ (МП) намагалася дестабілізувати ситуацію в Україні: Викрито агентурну мережу ФСБ
Героїзував рашистів: Клірику УПЦ (МП) з Черкащини загрожує восьми років в'язниці Героїзував рашистів: Клірику УПЦ (МП) з Черкащини загрожує восьми років в'язниці