USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Чи очікує на українців, які отримали російські паспорти в окупації, покарання законом: Відповідь правника

Водночас, за словами експертів, з метою безпеки українцям краще евакуюватися з окупованих територій
російські паспорти
Джерело: відкриті джерела

Українці, які в умовах окупації біли вимушені отримати російські паспорти, на території Україні не матимуть проблем з законом й не піддаватимуться репресіям. Про це в ефірі UWN заявив виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко.

Експерт зазначив, що кожен випадок отримання російського паспорту українцями на окупованих територіях – це окремий випадок, де не діють загальні правила. 

"Немає критичної заборони в отриманні цього російського паспорта, це не є фактом злочину і ті, хто отримують ті паспорти вимушено чи не вимушено, вони не будуть піддаватися якимось репресіям чи звинувачуватися в колабораціонізмі на підставі отримання цього паспорту", – зауважив Павліченко. 

Водночас правник нагадав, що отримання російського паспорта приносить його власнику проблеми з окупантами, які будуть застосовувати до цих людей вимоги як до громадян Росії. Тобто у найгіршій перспективі з російським паспортом чоловіки можуть отримати військовий квиток і фактично вони найближчим часом можуть опинитися як солдати РФ на фронті.

"Це небезпека не для держави Україна, а для тих осіб, які можуть отримувати цей паспорт і вкупі з тими благами, які вони отримають, і самі можливості отримувати соціальні виплати, користуватися медичними послугами, працевлаштування може бути на тих територіях", – наголосив Павліченко. 

Експерт надав рекомендації всім українцям, які залишаються на окупованих територіях, евакуюватися найближчим часом, щоб не потрапити під примусову депортацію

Омбудсмен порадив українцям на окупованих територіях брати паспорт РФ

Українці, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, для збереження власного життя повинні брати російський паспорт. Про це в ефірі національного телемарафону заявив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець. 

Водночас Мінреінтеграції закликає українців на ТОТ не брати російські паспорти.

Вижити – це найголовніше

Він наголосив, що при цьому українці повинні робити все, щоб у будь-який спосіб виїхати з окупованих територій. Відповідно ті, хто відмовляться від паспорта РФ, стануть просто цивільними заручниками.

Читайте також:
В Україні з 1 квітня збільшиться вартість оформлення закордонного паспорта В Україні з 1 квітня збільшиться вартість оформлення закордонного паспорта
В Україні з’являться тимчасові посвідчення громадянина В Україні з’являться тимчасові посвідчення громадянина
Аудитори перевірили ДП Аудитори перевірили ДП "Документ" і виявили порушень на понад 80 млн гривень
Україна втратила дві позиції в рейтингу найвпливовіших паспортів світу Україна втратила дві позиції в рейтингу найвпливовіших паспортів світу