USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Чи буде Україна вимагати податки у юридичних осіб, які були в окупації? Пояснює аналітик Ілля Несходовський

Проблема в тому, що ніхто досі не змінив законодавство
Ілля Несходовський
Керівник аналітичного напряму мережі "АНТС" Ілля Несходовський в ефірі Ukraine World News, 7 квітня 2023 року
Джерело: скріншот

Україна буде висувати податкові вимоги до підприємств, які будуть звільнені від окупації, наприклад, що вони мають заплатити податок від доходів та податок на прибуток за весь період, коли вони були окуповані. Таку думку в ефірі Ukraine World News висловив керівник аналітичного напряму мережі "АНТС" Ілля Несходовський. 

"Ми до тих підприємств, які потім звільнимо, будемо висувати податкові вимоги, що вони протягом всього цього часу окупації мають заплатити, наприклад податок від доходів, податок на прибуток", – зазначив він.

Це може статися, тому що ніхто не змінював законодавство.

"Це абсурд, але податкова буде права, бо змін законодавства нема, тобто таким чином вони прийдуть і скажуть – ви працювали в цей момент, виплачували заробітні плати, а де податок з доходів, де соціальний внесок, а де ПДВ і так далі. Ще можливі звинувачення у колабораціонізмі за те, що вони продовжували працювати і, можливо, якусь суму виплачували як податків в тих умовах, які відповідно ставили. Ми не підходимо взагалі, не розробляємо програми в цьому контексті, тут мова тільки про інвестиції і про кошти, які нам прийдуть в майбутньому", – додав аналітик. 

Різні регіони – різна економічна політика

Якщо ми говоримо про Західну Україну – виклики, які там є, пов’язані з тим, що туди перемістилося дуже багато народу – це підвищений попит, це можливість зайвої робочої сили, відповідно, ми маємо зосередити соціальну допомогу і так далі. Тобто політика стосовно цих регіонів може повернутися до старої податкової бази, проблем там не буде.

"Але треба врахувати, що необхідно або інвестиції для того, щоб були робочі місця, підтримка уряду, або інші якісь речі для того, щоб запустити відповідно можливість тих людей, які там будуть, залишатися, можливо, ще рік до того, щоб вони брали участь в економічній діяльності".

Щодо деокупованих територій. Там є руйнація виробничих потужностей, крадіжка обладнання, замінування, є проблеми з логістикою, тобто ці проблеми треба вирішувати.

Є проблема, де ведеться війна, – це зовсім інші проблеми, отже підходи там податкові в цілому для України абсолютно не повинні діяти, там має бути звільнення від оподаткування.

Релокація підприємств. Тут теж недопрацьовано

"Деякі переоформились, відповідно вони податки з доходів сплачують уже на тій території, на якій вони оформились, деякі, наприклад, є як основний офіс оформляють, як філіал". 

Тобто, за словами Несходовського, це питання теж недостатньо врегульоване.

"Тому в цьому контексті тут лишається дуже багато проблем, які не вирішив уряд, він просто ігнорує їх існування. Вони зараз ігнорують рішення, які були до війни, і вони не розв'язують проблеми, які виникли у зв’язку з війною".

Шо з прогнозами МВФ та Світового банку

Будь-які прогнози зараз – це дуже різнобічні оцінки, дуже велика невизначеність.

"Як буде розвиватися, чи буде діяти "зерновий коридор", як він буде діяти, наприклад, що буде відновлюватися, як будуть запускатися підприємства, як будуть швидко повертатися люди, як далі буде розвиватися ситуація на фронті, чи продовжаться обстріли інфраструктури, чи буде здатна Росія завдавати удару по тій критичній інфраструктурі так, щоби обмежити, наприклад, енергопостачання якимось об’єктам чи підприємствам, чи людям...".

Тому Ілля Несходовський радить наразі не зосереджуватись на прогнозах. Зараз дуже багато невизначеностей для того, щоб робити конкретні прогнози.

Раніше

Ми публікували економічні прогнози Світового банку щодо України. Їх можна знайти ось тут.

Читайте також:
"Редіс" Прокопенко закликав прибрати "Азов" з "чорних списків", щоб бригада почала отримувати зброю зі США
Більше інтеграцій з бізнесом і можливість подання документів онлайн. У МОН розповіли  про реформу профільної середньої освіти Більше інтеграцій з бізнесом і можливість подання документів онлайн. У МОН розповіли про реформу профільної середньої освіти
Нідерланди виділяють понад 200 млн євро на ППО та боєприпаси для України Нідерланди виділяють понад 200 млн євро на ППО та боєприпаси для України
Серйозний розкол, який гальмує голосування і викликає кадрові проблеми. Богдан Яременко про кризу Республіканської партії в США Серйозний розкол, який гальмує голосування і викликає кадрові проблеми. Богдан Яременко про кризу Республіканської партії в США