USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Чорнобильська трагедія: Хронологія катастрофи 37 років по тому

26 квітня – день пам’яті Чорнобильської трагедії
Чорнобиль
Джерело: відкриті джерела

Чорнобильська атомна станція мала стати символом сучасних технологій та могутності радянської імперії. Насправді виявилося, що тоталітарний режим не здатен приборкати сучасні технології і це призвело до найбільшої техногенної катастрофи.

Хронологія подій 37-річної давності – в матеріалі UWN.

Навіть після трагедії радянська влада брехала людям, що нічого не сталося, і люди втрачали безцінний час, здоров’я і власне життя. Тисячі героїв пішли рятувати світ від мирного атому, більшість з них не повернулися. Вже 37 років порожня Прип’ять та саркофаг над Чорнобильською АЕС нагадують всьому людству про квітневий ранок 1986 року. Сьогодні, 26 квітня, – День пам’яті Чорнобильської трагедії.

На записі диспетчери пожежних частин міста Іванків обговорюють вибухи, що сталися на Чорнобильській АЕС у ніч на 26 квітня 1986 року, – тоді було повністю зруйновано четвертий енергоблок, а цей день увійшов в історію людства, як Чорнобильська трагедія. Вона стала найбільшою техногенною катастрофою ХХ століття.

Потужна пожежа реактора вивільнила в повітря мільйони небезпечних речовин, радіоактивна хмара накрила Україну, Білорусь, Росію, а також значну частину Європи, загасити полум’я ціною власного життя ліквідатори намагалися впродовж 10 днів.

Всі ті люди з архівних кадрів загинули від променевої хвороби.

Загалом радіоактивному випромінюванню піддалися близько 600 тисяч осіб та дізналися про це згодом. Спочатку радянська влада приховувала шокуючі наслідки вибуху на станції, за що була засуджена світовою спільнотою.

Тому 26 квітня містяни навіть не здогадувалися, що дихають отруйним повітрям, вони відпочивали в парках, діти пішли в садочки та школи. Тільки 27 квітня нарешті оголосили евакуацію. Місто Прип’ять, в якому проживали понад 47 тисяч, повністю евакуювали, потім переселили населення в радіусі 10 кілометрів від ЧАЕС. Найбільш забруднені радіацією райони зносили та засипали товстим шаром піску. Навколо АЕС було створено 30 кілометрову зону відчуження, а над зруйнованим четвертим енергоблоком у 2019 році встановлено новий саркофаг.

Офіційною причиною аварії визнали експеримент, який проводили на станції, та через 37 років після трагедії з’явилась нова загроза вибуху через війну, яку розв’язала Росія проти України.

Впродовж п'яти місяців росіяни окупували станцію, а російські диверсанти хотіли вчинити терористичний акт на Чорнобильській АЕС, але ворогу не вдалося повторити історію. Після деокупації Київщини Чорнобильська АЕС повернулася під контроль України.

Читайте також:
"Укренерго" відновило лінію електропередачі, яка живить Запорізьку АЕС