USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Претенденти на посаду судді мають проходити перевірку на детекторі брехні, – Наливайченко

За словами нардепа, конкурсна комісія має проводити два етапи перевірки конкурсантів
Наливайченко

Нардеп України, секретар комітету з питань інтеграції України з ЄС Вадим Наливайченко

Джерело: відкриті джерела

Конкурсанти, які притендують на посаду у вищих судових інстанціях, мають заповнювати психологічну анкету та проходити перевірку на детекторі брехні. Про це розповів нардеп України, секретар комітету з питань інтеграції України з ЄС Вадим Наливайченко в ефірі телеканалу Ukraine World News.

За словами нардепа, викриття масштабної корупціонної схеми у Верховному суді – це в першу чергу шок, як для країни так і для громадян. Тому що Верховний суд це найвища судова інстанція в системі суду, рішення якої оскарженню не підлягає та не розглядається. 

"Виходить, що найвищому судовому органі є хабарництво та корупція за мільйони доларів", – заявив Наливайченко.

Та пояснив, що хабарництво здійснене з боку тих людей, які нібито знайшли на посаду через конкурси. Та чи буде конкурсна комісія, яка обирала цього суддю, відповідати за свій вибір і взагалі чи був вибір.  

Новини за темою: Поки вигідно корумпувати – корупція буде, – Длігач

Чи варто застосовувати детектор брехні 

"В цьому випадку, чому б не застосувати детектор брехні, бодай раз, хоча б для претендентів на посаду, якщо вже судді так бояться на посадах. Поки в країні військовий стан, можна і треба це робити", – каже депутат.

Нардеп Наливайченко ще три роки тому надав відповідний законопроєкт у Верховну Раду щодо скасування застави для топ-корупціонерів. Проте, за словами нардепа, його досі не розглядають, тому депутати на мають політичної волі.

"Тобто дати можливість Вищому антикорупційному суду, добре хоть цей суд в Україні є і сподіваюсь, що все ж таки ув’язнить цього корупціонера (Князєва, – ред.) і конфіскує в нього все, що він крав. Але треба дати цим суддям можливість не випускати під заставу", – пояснив нардеп.

Які питання на детекторі брехні мають бути

В спецслужбах є своя методика. Тестування на детекторі брехні складається з двох етапів, для того, щоб дійсно дізнатися чи правду каже людина чи ні, чи схильна до хабарництва та зради чи ні, чи колаборант чи ні.

Етапи перевірки

Перший етап психологічна анкета, яка заповнюється людиною за власним покликанням. Перелік питань складають професійні психологи, які потім разом з фахівцями працюють наступного дня на детекторі брехні. 

"Перелік питань береться в тому числі і з цієї анкети. Зараз сучасні системи, датчики та аналізатори дозволяють застосовуючи детектор брехні не принижувати людину. А зовсім іншими питаннями виокремити і зрозуміти чи схильний до хабарництва, чи бреше чи ні, чи є проєвропейською людиною чи просто начитався в інтернеті, а насправді хоче попасти в верховний суд, щоб стати верховним корупціонером", – сказав Наливайченко. 

Та додав, що за результатами, фахівцями робиться дуже простий висновок - схильний, не схильний, бреше, не бреше. Після цього дані може використовувати конкурсна комісія.

"Я б радив це робити, особливо там, де ми даємо верховну владу має бути і верховна відповідальність, а не тільки на словах. Я вимагаю відповідальності від конкурсної комісії. Якщо ні, то хай скажуть хто роздавав хабарі, якщо вони були, або яким чином потрапляли люди яких вони не хотіли призначати. Хто їм заважав відпрацювати чесно. Повторюю, що ціна питання, ну вище не буває", – додав нардеп. 

Справа голови Верховного суду Всеволода Князєва

15 травня українські правоохоронці заявили, що викрили масштабну корупцію у Верховному суді, а саме – схему щодо одержання неправомірної вигоди керівництвом та суддями Верховного суду.  

НАБУ та САП задокументували на отриманні хабаря 2,7 мільйона доларів главу Верховного суду Всеволода Князева. Тривають слідчі дії, в тому числі вдома у судді. Це був не перший епізод, де фігурує голова судової гілки влади.  

18 травня, суд арештував Князєва до 14 липня із можливістю внесення застави у 107 мільйонів 360 гривень. Прокурори просили заставу у 150 мільйонів.

Читайте також:
Нардепи пропонують маркувати спеціальними написами цінники та упаковку товару компаній, які досі працюють в РФ Нардепи пропонують маркувати спеціальними написами цінники та упаковку товару компаній, які досі працюють в РФ
У Польщі затримали агента, який пропонував спецслужбам РФ замах на Зеленського У Польщі затримали агента, який пропонував спецслужбам РФ замах на Зеленського
У НАЗК заявили про можливе різке зростання Реєстру корупціонерів У НАЗК заявили про можливе різке зростання Реєстру корупціонерів
Через затримку допомоги Україна витратила 4 млрд доларів на зброю, що негативно вплинуло на бюджет, – Мінфін Через затримку допомоги Україна витратила 4 млрд доларів на зброю, що негативно вплинуло на бюджет, – Мінфін