USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 5 6 9 6 0 (+910)
USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90

"Чому я маю подавати у відставку?" Міністр оборони Резніков про скандали, мобілізацію, зброю та потребу походів до тиру

Нове інтерв'ю очільника Міноборони, яке ми дуже коротко переповідаємо
Резніков
Джерело: відкриті джерела

Міністр оборони Україні Олексій Резніков дав інтерв'ю виданню "Ліга.net". Ми його прочитали і переповідаємо та цитуємо найголовніше. 

Щодо останніх скандалів 

"Одна з моїх гіпотез – це інспірована і спланована історія, але бенефіціари в неї різні. Запустити могли одні, а скористалися ті, хто мав велике бажання посунути мене з посади. Мали на меті порушити довіру до Міноборони як інституції. А це означає зменшення допомоги від західних партнерів і нашої спроможності йти в контрнаступ. А це своєю чергою – привід посадити нас за стіл переговорів з москалями".

Про справу колишнього заступника Шаповалова

"А чому я маю подавати у відставку?"

"У нас за Конституцією є поняття індивідуальної відповідальності за скоєння злочину. Якщо суд визнає його винуватим – я визнаю, що помилився кадрово". 

"Але я сьогодні забезпечую Збройні сили. В мене в міністерстві 800 осіб, а в державних підприємствах набагато більше. Всі живі люди. Якщо кожного разу, коли відбувається порушення, ми будемо звільняти міністра – думаю, далеко ми з вами не поїдемо".

Щодо заступників. 

"Я сам ухвалюю кадрові рішення, але відповідно до закону і з етичних міркувань спочатку я погоджую їх з президентом і прем’єр-міністром".

Щодо нового порядку виплат військовим

"Заощадження – це другий фактор. Головний – це справедливість. Ми отримували сигнали саме від бійців про те, що хлопці, які реально на "нулі" і ризикують, отримують 100 000 гривень. А сили забезпечення, які за 20–30–40 км, не ризикують так своїм життям, але теж отримують 100 000. Це несправедливо. Паралельно є військовослужбовці, в яких немає навіть БРки (бойового розпорядження, – ред.).

"Ти хочеш отримати більше грошей, в тебе є мотивація – будь ласка, можеш рапорт подати. Навіть якщо ти не на "нулі" – тебе переведуть на лінію зіткнення. Ти вважаєш, що потребуєш ротації та відпочинку, але можеш виконувати менш ризиковане бойове завдання, – отримуй 30 000 гривень плюс грошове забезпечення. Якщо ні – просто грошове забезпечення".

Про мобілізаційну потребу ЗСУ

"Мобілізаційний план, який був оголошений з моменту імплементації парламентом указу президента про введення воєнного стану, ще навіть не завершений".

"У Генштабу є потреба. Він чітко знає необхідну кількість водіїв, стрільців,  операторів, артилеристів, снайперів. Генштаб визначає завдання воєнкомам: план та категорії фахівців".

Про військові кафедри та підготовку до війни

"Я переконаний, що нам треба готуватись до зміни в правовому плані та в культурі поведінки нашої нації після перемоги.

Культура військової професії має стати трендом. Як в Ізраїлі, наприклад. Можливо, строкова служба нам більше не потрібна. Але кожна молода людина в 18 років починає проходити спеціальні курси підготовки: медицина, стрільба, окопи, злагодження. Далі навчається на кого хоче, але раз на рік проходить місячні курси за спеціалізацією. Хочеш бути кулеметником – розвивайся як кулеметник. Хочеш бути оператором дронів – давай.

Ходити в тир – ця культура має бути. Мають працювати тири, щоб всі вміли вправно користуватись вогнепальною зброєю. Потрібно завершити реформу, і офіційно зареєстрована вогнепальна зброя має бути у населення, звісно, з проходженням перевірок у психіатра, нарколога та правоохоронних органах.

"Коли ворог буде знати, що кожен повнолітній українець може дістати з-під ліжка автомат і чинити опір, він 10 разів подумає".

Про БПЛА

"Ми разом з Михайлом Федоровим збирали зустріч з вітчизняними виробниками БПЛА, на якій було 80 компаній. Я їм сказав: "Скільки б ви не виробили – я у вас все куплю". В мене поруч стоїть міністр внутрішніх справ, який теж буде докуповувати. В моєму бюджеті зарезервовано 20 млрд гривень, щоб купляти все, що вони вироблять. Паралельно у Федорова є проєкт United24. Паралельно уряд виділив 10 млрд гривень на можливість закупівлі дронів з-за кордону, які я як міністр оборони не можу купити".

Читайте також:
G7 активізує постачання ППО для України G7 активізує постачання ППО для України
У новому законі про мобілізацію можуть бути проблеми з конституційністю в питанні обмеження прав ухилянтів, - Малюська У новому законі про мобілізацію можуть бути проблеми з конституційністю в питанні обмеження прав ухилянтів, - Малюська
На меморіальному кладовищі ховатимуть не тільки загиблих під час війни бійців На меморіальному кладовищі ховатимуть не тільки загиблих під час війни бійців
Україна не зацікавлена у штурмовиках A-10 Warthog. Західні аналітики розбиралися, що не так Україна не зацікавлена у штурмовиках A-10 Warthog. Західні аналітики розбиралися, що не так