USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 8 5 8 0 (+750)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Росія імпортує західні технології для ракет в обхід санкцій

Захід веде переговори з третіми країнами для припинення імпорту у РФ
електроніка санкції
Джерело: відкриті джерела

Росія в обхід санкцій імпортує західні електронні компоненти, що використовуються в оборонній промисловості. Йдеться про продажі чипів та інших електронних компонентів через Вірменію, Казахстан та інші країни Центральної Азії. Такими даними наприкінці минулого місяця обмінювалися американські та європейські офіційні особи, пише The New York Times.

Видання зазначає, що США та їх союзники ведуть боротьбу за те, щоб чипи, необхідні для систем озброєння, безпілотників і танків, не потрапили в руки Росії. Але позбавити РФ доступу до чипів було непросто, і Сполучені Штати, і Європа не домоглися явної перемоги. Хоча можливості Росії з виробництва озброєнь скоротилися через західні санкції, введені понад рік тому, країна все ще має обхідний доступ до багатьох електронних компонентів.

"Я вважаю, що ми дуже ефективно перешкоджаємо здатності Росії підтримувати і відновлювати збройні сили. Ми розуміємо, що це важка, дуже важка робота. Вони адаптуються. Ми адаптуємося до їх адаптації", – зазначив куратор експортного контролю США в Бюро промисловості і безпеки Міністерства торгівлі Алан Естевес.

Відтак прямі продажі чипів в Росію зі Сполучених Штатів і їх союзників впали до нуля. Офіційні особи США заявляють, що Москва вже витратила більшу частину своєї найточнішої зброї і була змушена замінити її на низькоякісніші або контрафактні деталі, які роблять її зброю менш точною.

Але дані про торгівлю показують, що інші країни втрутилися, щоб забезпечити Росію частиною того, що їй потрібно. Після різкого падіння одразу після українського вторгнення імпорт чипів до РФ знову почав зростати, особливо з Китаю. Імпорт у період з жовтня по січень становив 50 і більше відсотків середнього довоєнного рівня щомісяця, згідно з даними аналітичного центру Silverado Policy Accelerator.

Як показують документи, які є в розпорядженні американського видання, американські і європейські офіційні особи все більше стурбовані тим, що Росія отримує американські і європейські товари, перенаправляючи їх через Вірменію, Казахстан та інші країни Центральної Азії.

В одному з документів говориться, що в 2022 році Вірменія імпортувала на 515% більше мікросхем і процесорів із США і на 212% більше з ЄС, ніж у 2021 році. Тоді Вірменія експортувала 97% цих процесорів, в тому числі в Росію, йдеться в документі.

В іншому документі Бюро промисловості та безпеки визначило вісім категорій мікросхем та компонентів, які вважаються критичними для розробки російської зброї, включаючи так звану програмовану решітку воріт, яка була виявлена в одній з моделей російської крилатої ракети – KH-101.

Британська компанія в обхід санкцій поставила в Росію електроніки на 1,2 млрд доларів

Британська компанія Mykines Corporation, зареєстрована в Лондоні, поставила до Росії електроніки більш ніж на 1,2 мільярда доларів. Більшість цих товарів включено до санкційних списків. Про це повідомляє Financial Times.

Зазначається, що компанія відправляла до РФ зокрема напівпровідники, сервери, ноутбуки, комп’ютерні компоненти, телекомунікаційне мережеве обладнання та побутову електроніку. У записах перераховані бренди від Huawei й H3C до Intel, AMD, Apple і Samsung.

Згідно з митними документами, товари не менш ніж на 982 мільйони доларів, відправлені Mykines, входять до списків заборонених для постачання до Росії, згідно з британськими експортними обмеженнями. Продаж цих товарів до РФ без дозволу влади Великої Британії може бути порушенням санкцій, навіть незважаючи на постачання через треті країни – в основному Китай.

Видання повідомляє, що Mykines працювала в Росії до вторгнення в Україну, але, як показують записи, її бізнес у країні злетів у рази після початку війни.

Переважну більшість із 10,6 тисячі відправлених до РФ партій товарів отримала московська компанія Marsala. Зазначається, що ця компанія може бути тісно пов’язана з Merlion, великим дистриб’ютором обчислювальної техніки та електроніки у Росії.

Один із контрагентів Marsala – компанія Microcontract, яка володіє спільним підприємством з Інженерним центром Новгородського державного університету. Цей центр був запущений у співпраці з "Ростехом". Він веде дослідження, у тому числі в галузі авіації та безпілотних літальних апаратів.

Читайте також:
Попри рішення уряду: Словаки самостійно зібрали кошти на боєприпаси для України Попри рішення уряду: Словаки самостійно зібрали кошти на боєприпаси для України
Через дефіцит ППО у ЗСУ росіяни можуть швидко просуватися на фронті, - ISW Через дефіцит ППО у ЗСУ росіяни можуть швидко просуватися на фронті, - ISW
"Редіс" Прокопенко закликав прибрати "Азов" з "чорних списків", щоб бригада почала отримувати зброю зі США
Нідерланди виділяють понад 200 млн євро на ППО та боєприпаси для України Нідерланди виділяють понад 200 млн євро на ППО та боєприпаси для України