USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Бізнесмен зі Львова постачав Rolls-Royce і Maybach керівництву "Газпрому" та пропагандистського телеканалу Russia Today

За сім місяців ділок нелегально переправив транзитом через Європу 45 автівок на понад 3 млн євро
авто
Джерело: СБУ

Служба безпеки України викрила бізнесмена зі Львова, який в обхід санкцій постачав до РФ "Роллс-Ройси" та "Майбахи". Серед замовників підсанкційної продукції було керівництво кремлівського монополіста "Газпром" і пропагандистського телеканалу Russia Today, поінформували в пресслужбі СБУ.

Слідство встановило, що до організації оборудки причетний львівський підприємець, який раніше проживав у Росії й має там власний бізнес.

"Фігурант скористався тим, що більшість світових автокомпаній вийшли з російського ринку. Ділок налагодив схему переправлення елітних авто на територію РФ в обхід міжнародних торговельних обмежень. Серед замовників підсанкційної продукції були представники топменеджменту кремлівського монополіста "Газпром" і пропагандистського телеканалу Russia Today", – йдеться у повідомленні.

Так, з серпня 2022-го до березня 2023 року зловмисник нелегально переправив транзитом через територію Євросоюзу до Білорусі, а звідти – російським замовникам 45 автомобілів на загальну суму понад 3 млн євро.

Крім того, бізнесмен подав до Державної податкової служби України заяву на відшкодування ПДВ на загальну суму понад 6 млн гривень. Однак силовики викрили цю оборудку і заблокували її.

Під час обшуків у Києві та Львові в порушника виявили 35 печаток підприємств, у тому числі офшорних компаній, задіяних у схемі, фінансово-господарську документацію, мобільні телефони та комп’ютери із доказами незаконної діяльності.

Наразі на майно учасників оборудки наклали арешт на загальну суму понад 700 млн гривень. До списку заблокованих активів входять корпоративні права на 17 підприємств, більше ніж півсотні нежитлових виробничих приміщень у різних регіонах України, у тому числі в окупованому Криму, 22 квартири у Києві та Львові, майже три десятки земельних ділянок і понад 40 елітних автомобілів.

Організатору злочинної схеми повідомили про підозру за трьома статтями ККУ, тривають заходи для притягнення ділка до відповідальності.

Новини за темою: Суд наклав арешт на корпоративні права підсанкційного олігарха Новинського

Нагадаємо, Росія в обхід санкцій імпортує західні електронні компоненти, що використовуються в оборонній промисловості. Йдеться про продажі чипів та інших електронних компонентів через Вірменію, Казахстан та інші країни Центральної Азії. Такими даними наприкінці минулого місяця обмінювалися американські та європейські офіційні особи.

Читайте також:
З жовтня минулого року Росія захопила 505 квадратних кілометрів території України, – ISW З жовтня минулого року Росія захопила 505 квадратних кілометрів території України, – ISW
США та Британія розслідують криптовалютні транзакції Росії на 20 млрд доларів, – Bloomberg США та Британія розслідують криптовалютні транзакції Росії на 20 млрд доларів, – Bloomberg
Посадовець Київської ОВА прикидався капеланом, аби шпигувати для ворога за десантниками ЗСУ Посадовець Київської ОВА прикидався капеланом, аби шпигувати для ворога за десантниками ЗСУ
Куйбишевський нафтопереробний завод у Росії зупинився після атаки дронів, – Reuters Куйбишевський нафтопереробний завод у Росії зупинився після атаки дронів, – Reuters