USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 5 6 9 6 0 (+910)
USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90

У Франції знову спалахнули протести: На мітинги вийшло майже 800 тисяч людей, є постраждалі через сутички

Протести спалахнули через рішення влади країни підвищити пенсійний вік з 62-х до 64-х років
протести у Франції
Протести у Франції, 1 травня 2023 р.
Джерело: відкриті джерела

У Франції майже 800 тисяч людей вийшли на марш 1 травня проти пенсійної реформи. У Міністерстві внутрішніх справ нарахували 782 тис. демонстрантів, зокрема, 112 тис. – з самого Парижа, повідомляють французькі ЗМІ.

Демонстрації пройшли здебільшого мирно, проте невелика частина протестувальників почала кидати в поліцейських пляшки із запальною сумішшю та феєрверки. Поліція відповідала водометами та сльозогінним газом. Так, зіткнення мітингувальників з правоохоронцями були в кількох містах: Парижі, Нанті та Ліоні.

Міністр внутрішніх справ Франції Жеральд Дарманен повідомив про затримання 291 протестувальника, зокрема 90 - у Парижі. За його словами, під час зіткнень постраждали 108 поліцейських і жандармів, інформує BFMTV. В асоціації вуличних медиків заявили, що кількість постраждалих протестувальників і перехожих - понад 200.

Зокрема, в Парижі офіцер поліції отримав важкі поранення й опіки після "коктейлю Молотова".

Крім того, в місті Нанті мітингувальники спалили два автомобілі. А в Ліоні мітингувальники на трасі підпалили щонайменше чотири автівки. Зупинки автобусів, підприємства, банки, страхові компанії та агентства нерухомості - розгромили. 

Що відбувається в Парижі?

16 березня у Франції ухвалили закон про підвищення пенсійного віку з 62-х до 64 років. Головним нюансом його ухвалення стало те, що його затвердили без голосування в парламенті. Прем'єрміністр Елізабет Борн скористалась статтею 49.3 французької Конституції, що передбачає можливість прийняття закону без участі парламенту. На це прем'єру дав дозвіл президент Еммануель Макрон.

Одним зі своїх головних пріорітетів Макрон під час балотування на посаду президента Франції визначив якраз реформу пенсійної системи. Ще у 2017 році він називав її "життєво важливою", говорячи про проблеми функціонування пенсійної системи в країні.

Основні положення реформи стосуються саме підвищення пенсійного віку з 62-х до 64 років до 2030 року. Також передбачається збільшення мінімального терміну внесків працівника до пенсійного фонду до 43 років. А рівень мінімальної пенсії для французів – до 1200 євро на місяць.

Однак під час свого першого президентського терміну він так і не виконав своєї обіцянки. 

Після переобрання у квітні 2022 року Макрон прийняв рішення втілити пенсійну реформу в життя. 

На початку січня 2023 року прем'єр-міністр Франції Елізабет Борн заявила, що реформа буде здійснена протягом найближчих місяців. 

До чого призвели демонстрації?

Після цього у столиці Франції утворилася спонтанна демонстрація. На мітинг вийшло майже сім тисяч людей. Під час акцій протесту відбулися сутички з поліцією: демонстранти кидали в них каміння і підпалювали машини. У відповідь силовики застосували сльозогінний газ і арештували кілька сотень мітингувальників.

Згодом рішення викликало масові протести і страйки по всій країні. Зокрема серед паризьких муніципальних підприємств, які займаються вивезенням сміття. 

Своєю чергою мерія Парижа заявляла, що кількість сміття на вулицях 17 березня досягла 10 тисяч тонн. У деяких районах міста виразно відчувався запах сміття.

Очікування від реформи

Керівництво Франції очікує, що завдяки реформі пенсійна система, яка зараз вважається збитковою, перестане витягувати кошти з бюджету. Очікується, що продовження періоду виплат принесе додаткові 17,7 млрд євро у вигляді щорічних пенсійних внесків для Франції. 

Раніше ми писали, що українці, які виїхали за кордон та досягли там пенсійного віку, можуть оформити пенсію дистанційно за допомогою вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України

Читайте також:
Франція збирається запросити РФ на церемонію річниці висадки союзників у Нормандії, – ЗМІ Франція збирається запросити РФ на церемонію річниці висадки союзників у Нормандії, – ЗМІ
У Франції почали тестувати дрон Aarock, меншу копію якого планують робити в Україні У Франції почали тестувати дрон Aarock, меншу копію якого планують робити в Україні
Франція закуповує все більше російського скрапленого газу, – ЗМІ Франція закуповує все більше російського скрапленого газу, – ЗМІ
Франція передасть Україні сотні одиниць бронетехніки та ракети Франція передасть Україні сотні одиниць бронетехніки та ракети