USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 5 6 9 6 0 (+910)
USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90

Держборг США вперше перевищив позначку в 32 трлн доларів

Республіканці та демократи висловили занепокоєння державним боргом, але жодна з партій не виявила бажання боротися з його найбільшими чинниками
держборг США
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

6 червня Федеральний державний борг США вперше перевищив позначку в 32 трлн доларів згідно з оприлюдненими даними Міністерства фінансів. Про це повідомляє The New York Times.

Зазначається, що перевищення позначки в 32 трлн доларів сталося на дев’ять років раніше, ніж передбачалося передпандемічними прогнозами. Причиною цьому стали "надзвичайні витрати на усунення впливу COVID-19 поряд з млявим економічним зростанням".

Республіканці та демократи висловили занепокоєння державним боргом, але жодна з партій не виявила бажання боротися з його найбільшими чинниками, такими як витрати на соціальне та медичне забезпечення.

Марк Занді, головний економіст Moody’s Analytics, заявив, що зростаючий борг є постійною проблемою, яку необхідно вирішити.

"Довгострокові фінансові виклики країни залишаються страшними", – сказав Занді.

Водночас цього тижня республіканці у Конгресі почали розгляд законопроєктів щодо зниження податків та планують запровадити деякі пільги для бізнесу, які мають на меті сприяти інвестиціям. Запропоновані  зміни коштуватимуть 80 млрд доларів протягом десятиліття або 1,1 трлн доларів, якщо заходи будуть постійними.

"Оскільки ми перевищуємо 32 трлн доларів і кінця не видно, настав час усунути фундаментальні причини нашого боргу, якими є обов’язкове зростання витрат і відсутність достатніх доходів для їх фінансування", – сказав Майкл Петерсон, виконавчий директор Фонду Пітера Петерсона, який виступає за скорочення дефіциту держборгу.

Байден підписав закон про підвищення стелі держборгу США

3 червня президент Сполучених Штатів Джо Байден підписав закон про підвищення верхньої межі державного боргу США для уникнення дефолту. Про це інформує пресслужба Білого дому.

"У суботу, 3 червня 2023 року, президент підписав закон H.R. 3746, "Про фіскальну відповідальність 2023 року", який призупиняє дію ліміту державного боргу до 1 січня 2025 року та збільшує ліміт 2 січня 2025 року для виконання зобов’язань, виданих протягом періоду призупинення", – йдеться у повідомленні.

Закон також "встановлює нові дискреційні ліміти витрат, виділяє фінансування для Фонду токсичних впливів Вірджинії та скасовує певні залишки без зобов’язань; розширює вимоги до роботи за окремими федеральними програмами; змінює процеси екологічної перевірки; і припиняє призупинення виплат федеральних студентських позик".

Зазначається, що Палата представників і Сенат прийняли закон цього тижня після того, як Байден і спікер Палати представників Кевін Маккарті досягли згоди після напружених переговорів.

Читайте також:
Україна не зацікавлена у штурмовиках A-10 Warthog. Західні аналітики розбиралися, що не так Україна не зацікавлена у штурмовиках A-10 Warthog. Західні аналітики розбиралися, що не так
Палата представників США оприлюднила текст законопроєктів про допомогу партнерам. Україні передбачено 61 млрд доларів Палата представників США оприлюднила текст законопроєктів про допомогу партнерам. Україні передбачено 61 млрд доларів
Затримка допомоги Україні від США дає російській армії достатньо можливостей на фронті, – ISW Затримка допомоги Україні від США дає російській армії достатньо можливостей на фронті, – ISW
Президент США Джо Байден та його дружина Джилл заробили минулого року 620 тисяч доларів Президент США Джо Байден та його дружина Джилл заробили минулого року 620 тисяч доларів