USD
НБУ
39.22
Готівка
39.40
EUR
НБУ
42.37
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.22
Готівка
39.40
EUR
НБУ
42.37
Готівка
43.00

"Бачили повну картину бою": Як дрони допомогли ЗСУ звільнити Харківську область

Завдяки дронам українські військові знищили базу російських безпілотників, а потім координували дії піхотинців та артилерії
дрони
Джерело: The Washington Post

Видання The Washington Post опублікувало матеріал про те, як українська та російська армії використовують у війні дрони. Зокрема, журналісти розповіли про роль безпілотників у вересневому наступі ЗСУ у Харківській області.

У статті йдеться про атаку українських дронів на базу російських безпілотників (зокрема, "Орлан-10") у Білгородській області, яка сталася незадовго до початку наступу. Журналісти стверджують, що раніше про цю операцію не повідомлялося.

За їхніми даними, український розвідувальний дрон подолав російську систему радіолокаційних перешкод на кордоні та зробив знімки бази у Білгородській області. Потім цим же шляхом пройшов бойовий дрон, який атакував базу. Журналісти The Washington Post стверджують, що мають фотографії бази до і після удару дрона. На першому фото поряд із будинком на території бази видно безпілотник "Орлан-10". На другому знімку показано дірку в даху будівлі та машину швидкої допомоги.

The Washington Post пише, що атака на базу безпілотників значною мірою позбавила російську армію можливості отримувати відомості про підготовку українського контрнаступу у Харківській області.

При цьому ЗСУ використовували дрони як перед настанням, так і під час. Спочатку з допомогою вони збирали інформацію для обстрілів складів і командних пунктів противника і коригували вогонь. Коли наступ почався, оператори безпілотників у реальному часі радили військовим, як їм краще пересуватися місцевістю.

Солдати, які брали участь у наступі, розповіли, що раніше вони ніколи не мали стільки даних від повітряної розвідки. "Ми мали повну картину бою", — каже Олександр Сирський, командувач сухопутних військ ЗСУ.

Журналісти поговорили з операторами дронів із української армії. Один із них служить у підрозділі "Очі", у серпні перекинутому на харківський напрямок. "Вони почувалися як удома", — каже про росіян військовослужбовець із позивним Фелікс. За його словами, російські військові не підозрювали про підготовку настання ВСУ.

Оператори дронів із підрозділу "Очі" працюють мобільними групами по чотири особи. Вони вибирають місце неподалік лінії фронту, встановлюють термінал Starlink, що забезпечує супутниковий інтернет, а потім запускають дрони і передають інформацію військовим з інших родів військ. Оператори використовують безпілотники Matrice 300 вартістю близько 40 тисяч доларів.

У добровільному батальйоні "Хартія" використовують дешевші дрони Mavic китайського виробництва. Вони коштують близько чотирьох тисяч доларів. Оператор Олександр Дубинський розповів, що в його підрозділі їх використовують, щоб скидати на противника боєприпаси малої потужності. Вони не можуть завдати значних пошкоджень, наприклад танку, але тримають росіян у напрузі.

Читайте також:
"Вони – моє найкраще рішення в житті": Могилевська розповіла, як донечки змінили її життя
Цілями атаки Росії цієї ночі були Канівська та Дністровська ГЕС, тепер під загрозою ще й Молдова, – Зеленський Цілями атаки Росії цієї ночі були Канівська та Дністровська ГЕС, тепер під загрозою ще й Молдова, – Зеленський
Новий керований боєприпас РФ може долетіти до будь-якого району Харкова, – глава ОВА Новий керований боєприпас РФ може долетіти до будь-якого району Харкова, – глава ОВА
Наталія Могилевська: МИ ВЖЕ ПЕРЕМОЖЦІ! Наталія Могилевська: МИ ВЖЕ ПЕРЕМОЖЦІ!