USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85

Атаки на об'єкти в Ірані: Ізраїль із США шукають способи стримати ядерні амбіції Тегерана

Це перша атака безпілотників з початку прем'єрства Нетаньягу
Іран
Джерело: відкриті джерела

Ізраїль завдав удару з безпілотника по оборонному комплексу в Ірані, оскільки США та Ізраїль шукають нові способи стримати ядерні та військові амбіції Тегерана. Про це пише The Wall Street Journal з посиланням на офіційних осіб Сполучених Штатів Америки та людей, знайомих з операцією.

Офіційні особи Ірану заявили, що протиповітряна оборона країни відбила спробу атаки трьох невеликих квадрокоптерів, націлених на завод боєприпасів у місті Ісфахан поруч з об’єктом, що належить Іранському центру космічних досліджень, проти якого США ввели санкції.

Тегеран сказав, що його протиповітряна оборона збила один із безпілотників, а два інших вибухнули над складом, завдавши незначних пошкоджень даху. Міністр закордонних справ Ірану Хоссейн Амір-Абдоллахян назвав вибух боягузливим ударом.

"Такі дії не можуть вплинути на рішучість і намір наших експертів щодо мирного ядерного прогресу", – заявив він.

Ізраїль і США готуються до найгіршого

Цей удар знаменує собою першу відому атаку, здійснену Ізраїлем під час нового ультраправого коаліційного уряду на чолі з прем’єр-міністром Біньяміном Нетаньягу, який санкціонував серію сміливих операцій в Ірані, коли востаннє обіймав цю посаду з 2009-го по 2021 рік.

Останній удар Ізраїлю стався, коли ізраїльські та американські офіційні особи обговорювали нові способи боротьби з дестабілізуючими операціями Ірану, включаючи поглиблення його військової співпраці з Росією.

Директор Центрального розвідувального управління Вільям Бернс здійснив неоголошену поїздку до Ізраїлю минулого тижня, щоб обговорити питання Ірану та інші регіональні проблеми, повідомляють люди, знайомі з його візитом. Держсекретар Ентоні Блінкен планує прибути до Ізраїлю в понеділок, щоб продовжити переговори США та Ізраїлю щодо Тегерану та інших регіональних питань.

Минулого тижня Сполучені Штати та Ізраїль провели свої найбільші в історії спільні військові навчання за участю понад 7500 військовослужбовців з обох країн і низку сценаріїв, щоб перевірити їх здатність знищувати системи протиповітряної оборони та дозаправляти реактивні літаки – обидва з яких можуть бути ключовими елементами великого військового удару по Ірану.

Ізраїльський генерал заявив минулого тижня The Wall Street Journal, що Ізраїль і США готуються до найгіршого. Генерал Герці Галеві, начальник штабу Армії оборони Ізраїлю, сказав, що військові навчання надіслали "дуже чітке повідомлення Ірану: якщо Тегеран припуститься помилки, готуються наступальні можливості".

Зусилля президента Байдена відновити угоду про ядерне стримування з Іраном зайшли в глухий кут, але Сполучені Штати Америки ще не знайшли альтернативи. Пан Нетаньягу підштовхував США до більш жорсткої позиції щодо Тегерану.

У той же час Сполучені Штати тиснуть на Ізраїль, щоб він більше допомагав Україні у війні з Росією, особливо зараз, коли Тегеран надає Москві сотні безпілотників, які використовуються для нападу на Україну. Єрусалим відмовився надіслати Києву пряму військову допомогу, яка, як попереджали російські політики, може поставити під загрозу відносини Ізраїлю з РФ.

Росія та Ізраїль мали багаторічну домовленість, яка дозволила ізраїльським військовим літакам неодноразово завдавати ударів по іранських цілях у Сирії, де Москва забезпечує протиповітряну оборону президента Башара Асада. Єрусалим стурбований тим, що відкрита підтримка України може поставити під загрозу здатність завдавати ударів по іранських цілях у Сирії.

Новий уряд пана Нетаньягу не запропонує Україні пряму військову підтримку. Але очікується, що він продовжить завдавати ударів по ядерній та військовій програмі Ірану. Удари, подібні до того, що був на вихідних, допомагають зашкодити здатності Тегерану допомагати Росії у війні в Україні.

"Це розумна трифекта, коли Ізраїль може завдати шкоди Ірану, допомогти Україні, а не ризикувати своїми стратегічними інтересами в Сирії чи ризикувати перенаправленням своїх чутливих військових технологій до Росії та в Іран", – сказав Марк Дубовіц, генеральний директор компанії Фонд захисту демократій, Вашингтонський аналітичний центр, який критикує Тегеран.

Удари Ізраїлю по Ірану

За словами колишніх ізраїльських і американських чиновників, коли Нетаньягу востаннє був на посаді, він керував серією ізраїльських ударів по Ірану за участю невеликих безпілотників, подібних до тих, що використовувалися минулих вихідних. Його наступник Нафталі Бенет прийняв стратегію, яку він назвав "доктриною спрута", відповідно до якої Ізраїль завдавав ударів не лише проти ставлеників Тегерана на Близькому Сході, як-от "Хезболла", а й проти самого Ірану як глави так званого спрута.

У 2021 році Організація з атомної енергії Ірану заявила, що запобігла нападу двох безпілотників-квадрокоптерів на один із її об’єктів. У травні минулого року квадрокоптери були використані для націлювання на військовий об’єкт, який використовується для розробки дронів, ракет і ядерних технологій за межами Тегерана. Основною ціллю суботнього удару був склад, розташований за торговим центром в Ісфахані, який, за словами Ірану, був складом боєприпасів.

Відео вибуху, опубліковане свідками в соціальних мережах, зафіксувало невеликий вибух над будівлею, яка, здається, завдала мінімальних збитків. На супутникових знімках, опублікованих у неділю, видно незначні пошкодження будівлі. Ронен Соломон, незалежний аналітик розвідки та автор блогу Intelli Times, заявив, що малий розмір вибуху вказує на те, що ціллю не був склад боєприпасів. Замість цього, за його словами, це могла бути лабораторія або військовий логістичний пункт.

Громадські діячі в Ірані припустили, що за нападом стоять Ізраїль та його західні союзники.

"Їм обом потрібно навчитися, що покарання також супроводжується невдачею", – сказав Мохаммад Маранді, який близький до уряду та раніше був представником групи ядерних переговорів Ірану. 

Соломон наголосив: супутникові знімки показали, що склад розташований через дорогу від ділянки, яка належить підрозділу Іранського центру космічних досліджень, – організації, яка знаходиться під санкціями США, співпрацює з Shahid Hemmat Industrial Group, що відповідає за іранську балістичну ракету.

The Wall Street Journal вдалося підтвердити інформацію Соломона. Канали соціальних мереж, близькі до Корпусу вартових Ісламської революції, окремо показали супутникове зображення цільового місця, яке точно відповідає тому району, де розташований підрозділ Центру космічних досліджень в Ісфахані. Ракетний завод, що належить Shahid Hemmat Industrial Group на території на захід від Тегерана, став ціллю ізраїльського удару у вересні 2021 року.

Читайте також:
Сенат США проголосував за пакет підтримки Україні на понад 60 млрд доларів Сенат США проголосував за пакет підтримки Україні на понад 60 млрд доларів
В Україні можуть виробляти Patriot, – Маркарова В Україні можуть виробляти Patriot, – Маркарова
США готують пакет допомоги Україні на 1 млрд доларів: Яка зброя туди увійде США готують пакет допомоги Україні на 1 млрд доларів: Яка зброя туди увійде
США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії, – ЗМІ США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії, – ЗМІ