USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Американський розробник купив ракетний стартап з українською командою

Команда Launcher у повному складі перейде до Vast
космос
Джерело: відкриті джерела

Американський Vast, що планує побудувати приватну космічну станцію на земній орбіті, поглинув ракетний стартап Launcher. Про це йдеться в заявах компаній.

Умови угоди сторони не розкрили.

Зазначається, що переговори про поглинання тривали останні місяці. В рамках угоди Vast отримає розробки Launcher: орбітальний апарат Orbit та ракетний двигун E-2. Команда Launcher у повному складі перейде до Vast. А засновник Launcher Макс Хаот стане президентом Vast.

Близько 14 українських співробітників Launcher, яких з лютого 2022 року релокували у новий офіс у Софії, також працюватимуть на нову компанію.

За підсумками минулого раунду, коли в червні 2021 року стартап Launcher залучив 11,7 млн доларів, його оцінка склала 46,7 млн доларів.

Що таке стартап Launcher

Launcher був заснований у 2017 році американцем бельгійського походження Максом Хаотом. Стартап розробляв ракету легкого класу Light та орбітальний буксир Orbiter.

Український офіс Launcher відкрив у Дніпрі. Українська інженерна команда складалася з 15 осіб, з яких ключовим спеціалістом є Ігор Нікіщенко, котрий має за плечима 31 рік досвіду роботи у конструкторському бюро "Південне". До речі, у "Південного" стартап також ліцензував технології маневрового двигуна другого ступеня "Зеніту" – РД-8, турбо- та кисневого насоса.

Vast стала відома у вересні минулого року, коли її засновник Джед Маккалеб оголосив, що компанія збирається будувати велику космічну станцію, на якій за допомогою обертання створюватиметься штучна сила тяжіння.

Читайте також:
На руках в українців може бути до 5 мільйонів одиниць зброї, – Клименко На руках в українців може бути до 5 мільйонів одиниць зброї, – Клименко
У 2023 році українці брали близько 700 тисяч мікрокредитів на місяць У 2023 році українці брали близько 700 тисяч мікрокредитів на місяць
Родини полонених цивільних українців можуть отримати допомогу від держави: Як це зробити Родини полонених цивільних українців можуть отримати допомогу від держави: Як це зробити
Понад 50% українців вважають розслідування поліції проти бізнесменів спробою боротися з порушеннями Понад 50% українців вважають розслідування поліції проти бізнесменів спробою боротися з порушеннями