USD
НБУ
39.34
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.69
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.34
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.69
Готівка
43.05

Дев'ята зустріч "Рамштайну": Яку допомогу отримає Україна від партнерів цього разу

У засіданні взяли участь представники понад 50 країн – партнерів України
Рамштайн
Джерело: відкриті джерела

В Брюселі завершилось 9-те засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн". В ньому взяли участь представники 54-х країн, повідомив на брифінгу по закінченню засідання міністр оборони США Ллойд Остін.

Яку допомогу отримає Україна цього разу

За словами Остіна, партнери нашої країни передали "понад вісім бойових бригад". А саме:

Танки

Abrams від США,

Challenger від Великої Британії,

Т-72 від США, Нідерландів та Чехії, що надійдуть додатково до тих Т-72, які вже передала Польща.

Leopard від Німеччини, Польщі, Канади, Португалії, Іспанії, Норвегії, Данії та Нідерландів.

Бойові машини

Stryker,

Bradley від США.

ЗРК далекої дії

– системи SAMP/T від Італії та Франції.

БТР

Бронетранспортери від Канади.

Боєприпаси

Україна отримає низку різноманітних боєприпасів від партнерів. Крім того, Франція співпрацюватиме з Австралією у виробництві 155-мм боєприпасів для підтримки України.

Також ми отримаємо амуніцію та багато іншого.

Чи отримає Україна винищувачі

Генерал Остін наголосив, що на даний момент в нього немає новин щодо надання Києву винищувачів. Однак він зазначив, що нинішнє засідання "Рамштайну" стосувалось озброєння України перед майбутнім контрнаступом.

"Це монументальне завдання: зібрати всі ці системи разом, провести тренування для військових, впевнитися, що ми маємо підтримку для всіх цих систем та відправити їх у бій. Це фокус наших нинішніх обговорень", – зазначив Остін.

Він також підтвердив, що українські військові вже використали багато боєприпасів для артилерії. Партнери працюють над тим, щоб надавати боєприпаси настільки швидко, наскільки це можливо.

При цьому додав, що на засіданні відбулося важливе обговорення про роботу над підзвітністю. Ллойд уточнив, що міжнародні партнери України продовжують співпрацювати з українськими колегами, щоб гарантувати, що все передане обладнання доходить до фронту.

Позиція України

Міністр оборони Олексій Резніков після засідання "Рамштайну" заявив журналістам, що "дуже задоволений" результатами.

"Я почув чітко меседжі від усіх представників: це повна підтримка України до перемоги. І всі вважають, що перемога України – саме на полі бою. Ми продовжували говорити про навчання наших підрозділів для того, щоб вони навчалися на тій техніці, яку нам дають, і ухвалене рішення надавати, щоб готові підрозділи виконували завдання Генерального штабу зі звільнення тимчасово окупованих територій", – додав Резніков.

Раніше генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг заявляв, що серед країн – членів НАТО обговорюється питання надання Україні винищувачів. Також ми писали про те, скільки і яку зброю передали Києву з початку повномасштабної війни з РФ.


Читайте також:
З початку повномасштабного вторгнення понад 600 компаній переїжджали декілька разів, проте не повернулись у свої регіони З початку повномасштабного вторгнення понад 600 компаній переїжджали декілька разів, проте не повернулись у свої регіони
Удар по ДніпроГЕС: Збитки вже становлять понад 140 млн гривень Удар по ДніпроГЕС: Збитки вже становлять понад 140 млн гривень
Обов’язковий вишкіл для військовозобов’язаних замість строкової служби: Скільки триватиме та кого стосується Обов’язковий вишкіл для військовозобов’язаних замість строкової служби: Скільки триватиме та кого стосується
Замість строкової служби – три місяці навчання, а на війну – з 25: Що передбачає законопроєкт про мобілізацію Замість строкової служби – три місяці навчання, а на війну – з 25: Що передбачає законопроєкт про мобілізацію