USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 6 1 0 6 0 (+800)
USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85

Невже посадять? Що потрібно знати про ймовірний арешт Дональда Трампа

У США зараз намагаються осмислити ідею, що на колишнього президента можуть одягнути кайданки. Для Америки це не буденна справа – ніколи раніше колишній глава держави не зазнавав судового переслідування. Особливої гостроти їй додає той факт, що справа починається перед виборами президента, на які Дональд Трамп має намір іти як фаворит від Республіканської партії. Розбираємося в деталях скандалу і в тому, чи завадить Трампу можливе переслідування
Трамп затримання_4

Штучний інтелект створив зображення ймовірного затримання експрезидента США Дональда Трампа правоохоронцями

Джерело: Еліот Хіггінс

У чому звинувачують Трампа?

Хоча офіційне кримінальне обвинувачення ще не оголошено, американські ЗМІ впевнені, що справа стосується виплати Трампом хабаря за мовчання порнозірці Стормі Деніелс перед виборами 2016 року. У 2006-му у парочки був короткий роман, перед виборами вона, мабуть, захотіла "збити" зі старого Донні трохи грошенят і пригрозила оприлюднити історію. Трамп доручив своєму адвокату Майклу Коену дати хабар у розмірі 130 тисяч доларів.

Але виплата грошей за мовчання сама по собі не є злочином. У цьому випадку він полягає в тому, як платежі були задокументовані в бухгалтерських звітах Trump Organization. За словами Марка Померанца, колишнього прокурора, який займався цією справою і нещодавно опублікував книгу про неї, Коен виставляв фальшиві рахунки. За словами Померанца, все це було зроблено, щоб приховати схему виділення грошей на хабар. Фальшива документація про "судові витрати" в бухгалтерських звітах Trump Organization може призвести до звинувачення відповідно до законодавства штату Нью-Йорк, згідно з яким фальсифікація ділової документації вважається злочином. Але не кримінальним.

Джерело: The Associated Press

Новини за темою: Трамп, Десантіс, Пенс. Що говорять про Україну потенційні республіканські кандидати в президенти США

Щоб кваліфікувати це як кримінальний злочин, обвинувачений повинен створити підроблені записи з наміром вчинити або приховати "інший злочин". Поки незрозуміло, чи буде Офіс окружного прокурора Мангеттена стверджувати, що був другий злочин. Якщо велике журі не проголосує за розгляд цієї справи як тяжкого злочину, розслідуватиметься справа про проступок, і все може закінчитися штрафом. Хоча Politico пише, що велике журі рідко відмовляється від пред'явлення обвинувачення, і якби окружна прокуратура вважала, що їм загрожує небезпека того, що велике журі проголосує "проти", вона, імовірно, призупинила б розгляд.

Що каже Трамп?

Захист президента стверджує, що він став жертвою вимагання. Трамп вхопився за можливий обвинувальний висновок у Нью-Йорку як за доказ "полювання на відьом" проти нього, заявивши в електронному листі своїм прихильникам, що окружний прокурор Мангеттена Елвін Брегг є "пробудженим тираном, який політизував систему правосуддя". Трамп постійно акцентує на тому, що Брегг – демократ.

У суботу Трамп заявив, що він буде заарештований у вівторок, і закликав прихильників "повернути нашу націю". Однак офіційного підтвердження арешту або часу його проведення не надходило. Та й у вівторок нічого не сталося.

Чи може Трамп опинитися у в'язниці?

Фальсифікація ділових записів у Нью-Йорку з наміром скоїти злочин тягне за собою покарання у вигляді позбавлення волі на строк до чотирьох років, хоча Трампа майже напевно відпустять після пред'явлення обвинувачення, а розгляд його кримінальної справи, імовірно, відбудеться не раніше 2024 року.

Офіцерам поліції Нью-Йорка було наказано бути в стані підвищеної готовності через можливі заворушення. Але джерела низки видань стверджують, що влада не планує арешту. І річ навіть не в тому, що Трамп влаштує на цьому тлі бучу – саме обвинувачення не передбачає необхідності арешту.

Чи завадить обвинувачення Трампу знову балотуватися 2024 року?

Як не дивно – ні. У Конституції немає обмежень, що забороняють людям ставати президентами, якщо їм висунуто обвинувачення. Хоча обвинувальний вирок може перешкодити Трампу голосувати за себе як за президента.

Новини за темою: "Комітет 6 січня" рекомендує заборонити Трампу обіймати будь-які посади

Що про справу говорять у США?

Республіканці її громлять, ЗМІ оцінюють скептично, а демократи мовчать. Попередній окружний прокурор, теж демократ, Сай Венс раніше доручав стороннім юристам вивчити пов'язані з цією справою юридичні питання, але зрештою вирішив не починати переслідування. Це розглядалося як авантюра і досі так розглядається багатьма експертами в галузі права.

Якщо велике журі винесе обвинувальний акт, то ключем буде теорія обвинувачення щодо "другого злочину". Бо хабар для порноактриси як причина переслідування президента має смішний вигляд. Як пише NBC, прокурори штатів, які потенційно можуть пов'язати цю справу з федеральним злочином, розглядають її як юридично ризиковану.

Деякі експерти припускають, що за допомогою цієї справи прокурор Брегг намагається підвищити свої шанси на переобрання (його посада виборна). Республіканці в Палаті представників пообіцяли провести розслідування щодо прокурора.

Політичні експерти припускають, що гучна справа перед виборами допоможе Трампу згуртувати навколо себе республіканців, які не збиралися за нього голосувати на праймеріз. Він уже просуває тезу, що "глибинна держава, яка несправедливо позбавила його заслуженої перемоги 2020 року, тепер робить усе можливе, щоб виключити його з виборів 2024 року".

Дональд Трамп

Джерело: The New York Times

"Я думаю, що в якомусь сенсі йому дійсно потрібне це звинувачення. Це змусить можливих конкурентів, таких як Рон ДеСантіс, заявити, що це несправедливо, що з Трампом погано поводяться. І це додасть йому тієї аури мучеництва, якої він прагне", – вважає аналітик Niskanen Center Джеффрі Кабсервіс.

Так і відбувається. Політичний мотив у справі побачили той самий Рон ДеСантіс, колишній віцепрезидент Майк Пенс, сенатор Ліндсі Грем і спікер палати представників Кевін Маккарті.

За словами Ріни Шах, політичного стратега республіканців, підвищена увага до Трампа майже напевно спричинить "невелике зростання його рейтингу і співчутливу підтримку" в короткостроковій перспективі. Але оскільки до праймеріз ще дев'ять місяців, судити про шанси кандидатів зарано.

"Колись був час, коли пред'явлення обвинувачення Трампу здавалося б великою подією, були б розмови про кінець його політичної кар'єри. Але зараз я не думаю, що це призведе до якихось негативних наслідків", – вважає Джеффрі Кабсервіс.

Річ у тім, що проти Трампа вже розслідували стільки справ – фінансове шахрайство, папери з Білого дому, штурм Капітолія, втручання у вибори, сексуальні домагання – і жодна з них не призвела до його арешту.

До чого тут Україна?

Трамп уже наговорив стільки про війну в Україні, що не дивно, що в Києві йому бажають якнайбільше років в'язниці. З останнього: Трамп заявив, що на місці Джо Байдена домовився б із Росією про недопущення повномасштабного вторгнення в Україну навіть ціною окупації додаткових українських територій. Що цікаво, цей зашквар видався зашкварним навіть протрампівському Fox News, і він вирішив вирізати цей шматок інтерв'ю від гріха подалі.

Новини за темою: Байден офіційно оголосив, що змагатиметься на виборах президента США у 2024 році

Трамп паразитує на темі, що США мають віддавати пріоритет фінансуванню безпеки шкіл перед допомогою Україні. А щоб війни не сталося, Київ має відмовитися від Криму і вступу до НАТО. Трампісти в Конгресі голосують проти проукраїнських ініціатив. Україна побоюється, що в разі обрання Трампа президентом відносини між країнами погіршаться.

Читайте також:
В Україні можуть виробляти Patriot, – Маркарова В Україні можуть виробляти Patriot, – Маркарова
США готують пакет допомоги Україні на 1 млрд доларів: Яка зброя туди увійде США готують пакет допомоги Україні на 1 млрд доларів: Яка зброя туди увійде
США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії, – ЗМІ США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії, – ЗМІ
Допомога Україні та Саміт миру: Зеленський зідзвонився з Байденом Допомога Україні та Саміт миру: Зеленський зідзвонився з Байденом