USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Ізраїль з’ясовує, що таке демократія: Чи прогнеться Нетаньягу після найбільших в історії протестів

Ізраїль палає. Протести, каталізатором яких стала судова реформа уряду Беньяміна Нетаньягу, досягли апогею минулої ночі – по всій країні на вулиці вийшли до 700 тисяч людей, і це найбільша акція в історії країни. У кількох містах були сутички з поліцією. Протестувальники обіцяють Нетаньягу "тиждень паралічу". І, схоже, вони можуть досягти локальних успіхів. Але ця криза, одна з найбільших в історії Ізраїлю, має глибоке коріння і стрімко посилює розкол у суспільстві
Ізраїль протести
Джерело: Haaretz

Чому протестує Ізраїль?

Безпосередня причина – судова реформа, яку намагається реалізувати уряд Беньяміна Нетаньяху. Опозиція і частина суспільства вважають, що Нетаньягу хоче ліквідувати систему стримування і противаги між гілками влади, що можна розцінювати як спробу державного перевороту. Уряд же переконує, що Верховний суд зловживає своїми правами, і ця система не повною мірою відповідає демократичним засадам, оскільки виборці голосують за партії, а суд обирають юристи та самі судді.

В Ізраїлі фактично є лише дві гілки влади – судова і законодавча. Уряд формується з депутатів Кнесету, тож одні й ті ж самі люди виконують функції і законодавчої, і виконавчої влади. Противагою є Верховний суд, який також виступає в ролі Верховного суду справедливості. Він користується широкими повноваженнями стосовно виконавчої, законодавчої та судової систем і сприймається в Ізраїлі як інструмент захисту громадян перед владою. Наприклад, може скасовувати прийняті Кнесетом закони, які не відповідають Основному Закону.

Новини за темою: Сергій Ауслендер: Оборонне співробітництво України та Ізраїлю – це айсберг, і ми бачимо лише маленьку вершину, а цікаві речі сховані під водою

Автори та прихильники реформи наполягають: Верховний суд країни має бути обмежений у повноваженнях, бо він ними, на думку його критиків, зловживає, втручаючись у політичні, а не в юридичні аспекти законотворчої діяльності. Щоб усунути цей перекіс, міністр юстиції Ярів Левін запропонував реформу, суть якої звелася до того, щоб посилити вплив Кнесету на Верховний суд. Пропонується змінити пропорції у комісії, яка обирає суддів, на користь Кнесету, обмежити право суду скасовувати прийняті закони, а також надати парламенту можливість скасовувати рішення суду простою більшістю. На думку протестувальників, це означатиме втрату незалежності суду та знищення наявної в державі системи ліберальної демократії.

Лютневе опитування Ізраїльського інституту демократії показало, що 43% опитаних вважають реформу поганою, а 31% – хорошою.

Глибші причини протестів криються у неоднозначності персони самого Нетаньягу та розколі суспільства Ізраїлю. "Майже 22 роки живу в Ізраїлі. Всяке пам'ятаю. Але те, що відбувається зараз, – це, можливо, найглибший розкол в ізраїльському суспільстві за всю історію", – пише журналіст Роман Янушевський.

Нетаньягу вже вшосте за час своєї політичної кар'єри став прем'єр-міністром у грудні минулого року. Він вважає, що мета маніфестантів і всіх незадоволених його правлінням – усунути його від влади. Багато хто з демонстрантів дійсно висуває вимоги відставки Нетаньягу. У провладних публікаціях можна прочитати і про "руку Держдепу" у протестах. Своєю чергою численні противники Нетаньягу давно звинувачують його в диктаторських замашках і бажанні назавжди зробити державу авторитарною, відверто правою і підкреслено релігійною. Наразі проти Нетаньягу порушено три кримінальні справи про корупцію, однак сам він заперечує будь-яку провину.

Джерело: Haaretz

"Зараз Нетаньягу розв'язав цю кампанію, тому що вона дає йому можливість торгу, щоб вийти з-під суду, який ведеться проти нього самого. Він показує, що у суду все може бути дуже погано, якщо у нього самого все теж може бути дуже погано. Суд там важкий, звинувачення важкі, закінчитися вони можуть для нього в'язницею, тому що це, заявляю, корупція у чистому вигляді. Відповідно, нинішній кошмар – це для нього створення базових умов для переговорів: "Дайте мені спокій, інакше буде гірше"", – вважає політолог і журналіст Еміль Шлеймович.

42% ізраїльтян вважають, що країна поділена на лівих і правих, які мало не ворогують між собою. На думку Шлеймовича, Нетаньягу цілеспрямовано роками просував наратив про те, що будь-який ворог Бібі – це лівак, негідник, який хоче зрадити і продати Державу Ізраїль. "Люди, які цим займалися, використовували у своїх цілях серйозну психологічну травму багатьох ізраїльтян від важких терактів, від інтифад. І зараз будь-яка людина, яка виступає проти судової реформи, моментально представляється всім іншим як "продажний лівак" – і відповідно, на неї починає накидатися пропагандистська зграя", – зазначає Шлеймович.

Що сталося в неділю?

Нова хвиля протестів спалахнула ввечері 26 березня після рішення Нетаньягу звільнити Йоава Галланта з посади міністра оборони. Той закликав уряд зупинити судову реформу через її несприйняття у суспільстві. Галлант впевнений, що суперечки навколо реформи судової системи породили розкол у суспільстві та в Армії оборони Ізраїлю. Такий стан справ загрожує національній безпеці.

Ввечері Нетаньягу викликав Галланта і заявив, що втратив до нього довіру. У ЗМІ звинуватили міністра у слабкій реакції на збільшення кількості військових резервістів та відмовників, які відмовилися від несення служби.

Видання Haaretz написало про це рішення так: "Нетаньягу звільнив одного з небагатьох компетентних і серйозних міністрів у своєму Кабінеті і першого, хто закликав призупинити план судової реформи, яка роздирає країну".

Це розлютило противників Нетаньягу, вони миттєво скооперувалися і вийшли на вулиці. Розмахуючи ізраїльськими прапорами, протестувальники перекрили головну автомагістраль у Тель-Авіві і запалювали шини. А біля резиденції прем'єр-міністра в Єрусалимі поліцейські поливали їх із водометів.

Джерело: Haaretz

Демонстрантам вдалося прорвати поліцейську огорожу та підійти до будинку глави уряду на 20 метрів. У хід пішли пляшки та каміння, у сутичках постраждали щонайменше троє поліцейських. Люди пройшли до Кнесету та канцелярії прем'єр-міністра, де вони закликали Нетаньягу піти у відставку. Найчисленніші мітинги були у Тель-Авіві, Єрусалимі, Хайфі та Беер-Шеві.

Цього тижня профспілки та протестувальники обіцяють уряду влаштувати "тиждень паралічу". Голова Федерації праці Ізраїлю – найбільшої асоціації країни, що представляє більшість її профспілкових активістів, попередив, що вони готуються до страйку трудящих історичного масштабу. Лідер профспілки аеропортів Ізраїлю, впливовий член партії Лікуд, до речі, оголосив, що в рамках загального страйку, працівники закрили аеропорт імені Бен-Гуріона і не дозволять виконувати рейси. Біля резиденції Нетаньягу сьогодні почнуть голодувати лідери місцевого самоврядування. Не працюють школи та університети.

Джерело: Haaretz

Президент Ізраїлю Іцхак Герцог закликав уряд терміново зупинити реформу судової системи. "Заради єдності народу Ізраїлю та відповідальності я закликаю вас зупинити законодавчий процес. Закликаю голів усіх фракцій Кнесету як коаліційних, так і опозиційних поставити інтереси громадян країни понад усе і діяти відповідально. Схаменіться зараз же! Це не політичний момент, це момент лідерства та відповідальності", – написав він у Twitter.

Чого чекати далі?

Очікується, що сьогодні Нетаньягу може заявити про зупинку реформи. Haaretz і The times of Israel з посиланням на джерела в партії Лікуд пишуть, що Нетаньягу та лідер партії ШАС Ар'є Дері виступають за припинення просування закону про судову реформу. Але є проблема – міністр юстиції Левін і його близькі союзники, а також міністр національної безпеки Бен Гвір твердо виступають за просування закону. Нетаньягу у зібраній ним ультраправій коаліції є найбільшим центристом і дуже залежить від правих. Бен Гвір сьогодні вранці підтвердив – ніяких "назад", реформа буде доведена до кінця. Інакше – розпад коаліції і нові вибори. Крайня права партія "Релігійний сіонізм" міністра фінансів Бецалеля Смотрича також заявила в понеділок уранці, що "не може зупинити ухвалення закону за жодних обставин".

Джерело: Haaretz

Адвокат Боаз Бен Цур, який захищає Нетаньягу у так званій "справі 4000", заявив, що відмовиться надавати юридичні послуги прем'єр-міністру в разі продовження реформи судової системи. Депутат від Лікуду Таллі Готлів написав у Twitter у понеділок, що очікувана заява глави уряду про припинення судової реформи може бути пов'язана з його особистими міркуваннями після такої заяви адвоката.

Після виступу міністра оборони Галланта проти реформи заговорили й інші міністри від Лікуду. "Ми зазнали серйозної невдачі в питанні роз'яснення необхідності реформи. Якщо прем'єр вирішить зупинити реформу, щоб запобігти розколу в суспільстві, треба підтримати ці зусилля", – написав у соціальній мережі міністр спорту і культури Мікі Зоар. Росте число депутатів Лікуду, які підтримують відмову від реформи.

Новини за темою: Євген Корнійчук: Зараз в Ізраїлі суттєва зміна риторики і підходів щодо відносин з Україною

ЗМІ повідомляють, що міністр юстиції Ярів Левін заявив про готовність подати у відставку в разі ухвалення рішення про припинення реформи. Не виключено, що влада візьме паузу на розробку нового проєкту, більш поміркованого.

"У нашій судовій системі потрібно багато чого змінювати. У нас дуже довго розглядаються справи, у нас дуже непрозорі деякі процеси. Оскільки судді не прилетіли до нас з іншої планети, ця система заражена тими ж самими пороками, що й решта суспільства, – немає сумнівів, що там є і непотизм, і хабарництво, і вимагання. Але проблема полягає в тому, що судова реформа в нинішньому вигляді не пропонує розв'язання жодної з цих проблем", – вважає Еміль Шлеймович.

Близькі до Нетаньягу ЗМІ та експерти лякають суспільство громадянською війною в Ізраїлі, якщо протестувальники не відступляться. Втім Шлеймович закликає не драматизувати.

"В Ізраїлі немає фундаментального розколу, ми не стоїмо на межі громадянської війни. В Ізраїлі – важка криза, але це криза конституційна. Ми не забуваємо при цьому, що це одні громадяни виступають проти інших громадян, але потім нам усім доведеться з цим жити. Так, є деякі маргінали, які готові бачити у всіх оточуючих особистих ворогів, але таких навряд чи набереться один відсоток на все суспільство, і то, вважаю, навіть це завищена оцінка", – підсумував він.

Читайте також:
Ізраїль у рамках відповіді на атаку 14 квітня завдав ударів по Ірану Ізраїль у рамках відповіді на атаку 14 квітня завдав ударів по Ірану
Зброя РФ допоможе Ірану посилити захист від авіаударів Ізраїлю, – джерела Зброя РФ допоможе Ірану посилити захист від авіаударів Ізраїлю, – джерела
США не будуть збивати дрони над Україною, як це було в Ізраїлі, – Кірбі США не будуть збивати дрони над Україною, як це було в Ізраїлі, – Кірбі
Макрон запропонує тимчасово зупинити війни у світі під час Олімпіади-2024 Макрон запропонує тимчасово зупинити війни у світі під час Олімпіади-2024